Kremowe risotto o mocno czekoladowym smaku podane z pestkami granatu. Kto powiedział, że ta słynna potrawa musi być zawsze w wersji wytrawnej?! 🙂 Spróbujcie mojej zdrowszej słodkiej wersji, na pewno Wam zasmakuje.
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
- 1 łyżeczka masła
- 100 g ryżu arborio (do risotto)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki erytrolu
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
- pestki z 1/2 małego granatu
PRZYGOTOWANIE
Masło stopić na patelni, wsypać ryż, mieszając smażyć do zeszklenia. Następnie wsypać erytrol i stopniowo, w kilku turach wlewać mleko: wlać odrobinę mleka, wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie nadmiar płynu. Wlać kolejną partię mleka i powtarzać powyższą czynność. I tak do wykorzystania całego mleka. Proces ten powinien trwać ok. 25-30 minut. Gotujemy ryż na al-dente.
Zestawić z palnika, wrzucić gorzką czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i uzyskania czekoladowego risotto. Podawać na ciepło posypując pestkami granatu. Smacznego!
RADY:
- erytrol można zastąpić dowolnym słodzidłem, np. ksylitolem lub cukrem trzcinowym.

16 komentarzy
Nigdy nie jadłam czekoladowego risotto. Muszę zrobić. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
ale fajny deser !
Nigdy bym nie pomyślała, że risotto może być na słodko, mimo, że ryż na mleku uwielbiam 😉
Polecam spróbować 🙂
Ja tak samo nie spodziewałam się ze risotto może być z czekolada 🙂 ale czas na test, myślę jeszcze żeby dodać inne owoce.
Jasne! Inne owoce to również świetny pomysł 😉
o proszę, super!
Polecam spróbować!
Mega pomysł. Aż się zaczęłam ślinić 😉
🙂
Przepyszne! Idealny obiad na słodko i deser w jednym <3
fajne na deser 😉
Ooo jadłabym, świetny pomysł! 🙂
😉
TAKIEGO TO JESZCZE NIE JADŁAM, CHĘTNIE SPRÓBUJĘ. POŁĄCZENIE GRANATU I CZEKOLADY BARDZO MI SIĘ PODOBA
😉 Polecam!