Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTATarty i ciasta kruche

Placek śliwkowo-orzechowy

by Justyna Dragan 26 sierpnia 2019
autor Justyna Dragan 26 sierpnia 2019

 

 

Kruche ciasto z orzechami włoskimi i śliwkami węgierkami. Samo ciasto robione jest metodą mojej Babci- poprzez ubicie jajek z cukrem na jasną i puszystą masę. By uniknąć namoknięcia spodu, podpiekłam go wcześniej przez chwilę w nagrzanym piekarniku. Orzechy włoskie zmieliłam w młynku do kawy. Sezon śliwkowy trwa w najlepsze! Nie czekajcie, upieczcie to ciacho już teraz!



Składniki: (na blaszkę 25×30 cm)
 
Ciasto kruche:
400 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, zmielonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g zimnego masła
1 jajko
3 żółtka
200 g cukru
 
Nadzienie:
700 g śliwek węgierek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
80 g orzechów włoskich, zmielonych
 
Dodatkowo:
cukier puder i cynamon do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone w kosteczki masło, całość posiekać nożem. Jajko i żółtko ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać do mąki z masłem i dokładnie zagnieść- najpierw zagarniać wszystkie składniki nożem, a następnie wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 60 minut.
 
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki usuwając pestki. Wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
 
Obydwie części ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki (25×30 cm). By ciasto się nie kleiło do wałka, polecam nakryć je z góry kawałkiem folii spożywczej i tak wałkować. Jedną rozwałkowaną część schować z powrotem do lodówki, drugą zaś umieścić w blaszce (na tym papierem), ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Od razu wyjąć, wysypać połowę zmielonych orzechów włoskich (40 g), na to wyłożyć śliwki rozcięciem do góry- ciasno obok siebie. Wysypać resztę zmielonych orzechów i przykryć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Ponakłuwać widelcem i dokładnie docisnąć dłonią.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 30 minut (lub chwilę dłużej), aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć. Jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!


Rady:

  • rozwałkowanie od razu obydwu części ciasta na odpowiednie prostokąty znacznie ułatwia pracę i pozwala zachować dokładność. 
  • krojenie ciasta na porcje, gdy jest jeszcze ciepłe, jest znacznie prostsze niż po wystudzeniu- wtedy górne kruche ciasto może się pokruszyć.
  • gotowe ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). Z dnia na dzień staje się coraz to bardziej miękkie i wilgotne.
 
 
cynamonorzechy włoskieśliwkiwykorzystanie żółtek
7 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Chleb 100% żyto- podstawowy przepis na chleb żytni na zakwasie
następny
Najzwyklejsze kruche ciasteczka maślane

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

7 komentarzy

Paula 26 sierpnia 2019 - 17:58

Fajny pomysł na dodanie orzechów do kruchego. Nigdy tak nie robiłam, ale w najbliższy weekend się to zmieni 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 26 sierpnia 2019 - 21:28

Polecam!! 🙂

odpowiedz
Karolina 22 grudnia 2020 - 23:20

A jeśli używam śliwek mrożonych to jak najlepiej je przygotować?

odpowiedz
Wiki 28 sierpnia 2019 - 14:18

Placek wygląda obłędnie i na pewno tak też smakuje. Akurat mam trochę śliwek, więc postaram się wypróbować przepis. A dla Was zostawiam namiar na inną stronkę – https://najlepszewkuchni.pl/ gdzie również znalazłam kilka ciekawych przepisów kulinarnych.

odpowiedz
Sara 30 sierpnia 2019 - 12:08

Śliwki w cieście sprawiają, że mogę od razu zjeść całą blachę. Gorzej niż z czekoladą 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 30 sierpnia 2019 - 21:24

Hehheeh 😛

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 31 sierpnia 2019 - 08:33

nie robiłam jeszcze ciasta ze śliwkami. W połączeniu z orzechami musi być obłędne 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.