Czy ktoś ich nie lubi?? Przywołują smaki dzieciństwa! Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami to propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu, który wczoraj zawitał na blogu. Swoją drogą, z jakimi owocami lubicie najbardziej? Z truskawkami, malinami a może z jagodami, po których nasza buzia przybiera nowego unikalnego koloru? 😉 Polecam kochani ten przepis!
SKŁADNIKI
(na ok. 60 pierogów)
- 500 g mąki pszennej typ 450
-
szczypta soli
-
250 ml gorącej wody
-
50 g masła, stopionego
-
1 jajko
-
ok. 500 g truskawek
W gorącej wodzie rozpuścić sól, wlać również stopione masło. Jajko roztrzepać w osobnej miseczce. Mąkę przesiać do miski, wlać gorącą wodę z masłem i zacząć mieszać łyżką. Po chwili dodać roztrzepane jajko i zagniatać dłońmi. Gdy składniki zaczną się łączyć, wyjąć masę z miski na stolnicę i zagniatać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). Starać się nie podsypywać ciasta mąką. Wyrobione ciasto po przekrojeniu skrywa w sobie mnóstwo pęcherzyków powietrza. Owinąć je w folię i pozostawić, przykrywając dodatkowo miską, na stolnicy na 20-30 minut do odpoczęcia.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (im cieniej, tym lepiej). Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku umieścić kawałek truskawki, zlepić brzegi w pierożka.
Wodę zagotować ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi, zamieszać i gotować do miękkości do wypłynięcia. Wyjmować na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Podawać na ciepło, np. z jogurtem, truskawkami i posypując cukrem. Smacznego!
1 komentarz
Moje ulubione! Z jogurtem naturalnym najsmaczniejsze 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/