45,1K
Zapraszam do stołu! Nastawimy na herbatę, przyszykujemy talerzyki, widelce i wspólnie zdegustujemy ten obłędnie czekoladowy tort. Trzy blaty wilgotnego, bardzo mięsistego ciasta czekoladowego przełożone prawdziwym kremem maślanym ze sporą dawką czekolady- mlecznej i gorzkiej! Bajka, mówię Wam!
Konkurs Let’s Bake
Dzisiaj oprócz przepisu, który znajdziecie poniżej, chciałam zachęcić Was do udziału w konkursie organizowanym właśnie przez markę Goplana. Wystarczy przygotować przepis z wykorzystaniem jednego lub kilku produktów tej marki, zrobić apetyczne zdjęcie i przesłać zgłoszenie w formularzu- o tutaj: https://www.goplana.pl/konkurs/
Jest o co powalczyć! Do wygrania m.in. mikser planetarny marki SMEG oraz bony do sklepów DUKA!
Konkurs trwa do 7 października. Jest więc jeszcze trochę czasu, warto spróbować swoich sił :).
Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
Ciasto czekoladowe:
300 g mąki pszennej
70 g naturalnego gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
300 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
250 ml mleka
120 g oleju rzepakowego
150 ml gorącej wody+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czekoladowy krem maślany:
3 jajka
200 g cukru
90 g gorzkiej czekolady Goplana
50 g mlecznej czekolady Goplana
300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
dowolne czekoladowe słodycze do dekoracji (u mnie Jeżyki Classic i Batoniki Break od Goplana)
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na bok. Mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka, obydwa rodzaje cukru, mleko i olej wymieszać trzepaczką w innej misce. Wlać gorącą kawę, energicznie wymieszać. Wsypać suche składniki, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do tzw. suchego patyczka (u mnie trwało to ok. 70 minut). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić na 3 równe części, odkrawając górną część- nierówności, które powstały podczas pieczenia.
Czekoladowy krem maślany: Jajka wyparzyć we wrzątku przez 10 sekund. Wbić do metalowej miski, zasypać cukrem. Umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać na parze (na średnim ogniu) przez 5-10 minut, nieustannie ubijając trzepaczką. Jajka staną się jasne i puszyste. Zdjąć z garnuszka, a po chwili dodać posiekane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Masę pozostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać czekoladową masę, zmiksować do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem. Wierzch tortu udekorować czekoladowymi słodyczami i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Rady:
- ciasto czekoladowe przekładane do tortownicy jest dosyć rzadkie- takie ma być.
- czas pieczenia ciasta może się u każdego minimalnie różnić. Ważne jednak, by piec do tzw. suchego patyczka.
- do kremu wykorzystujemy tylko i wyłącznie masło. Żadnych margaryn i miksów.
42 komentarze
Torcik bardzo czekoladowy, super 😀
🙂
Mogę go wykonać w tortownicy o średnicy 24 cm? Czy powiększyć składniki jak na taką forme?
Tak, możesz. Upiekłabym z 1,5 porcji 😉
A czy blatów nie trzeba niczym nasączyć?
nie, ciasto jest bardzo wilgotne 🙂
Wow, zapowiada się przepysznie. 😍
Czy na tortownicę 26 cm ilość ciasta będzie wystarczająca jeżeli chcę uzyskać tylko 2 blaty?
Czy według Pani wykonany tort wytrzyma w transporcie przez 1,5 godziny ?? Wybieram się do rodziny i zastanawiam się czy przetrwa podróż 🙂 głównie czy krem się nie rozjedzie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
O mój boże! *-*
Polecam!!
jaka pychota!
Polecam wypróbować 🙂
uwielbiam takie pyszności 🙂
😉
Idealny dla czekoladowego łasucha. ja akurat za takimi nie przepadam
Każdy ma swoje ulubione smaki 😀
Pozdrawiam serdecznie!
ale genialny!
Dobrze to słyszeć 🙂
Mogę spokojnie użyć go jako bazy do tortu w masie cukrowej? 😉
Mysle ze tak 😉
czekoladowe torty to ja uwielbiam 🙂
Polecam upiec 😉
Genialny ten tort wyszedł! Jest przepyszny i jeszcze nie raz go zrobimy 🙂
W treści przepisu na krem zapomniałaś wspomnieć kiedy należy dodać cukier 🙂
Uzupełnione, dzięki! 😉
Tort marzenie! A wiesz może (tak troszkę z innej beczki) czy da się zrobić krem do tortu na mleku roślinnym?
Pewnie! Może coś w rodzaju budyniowego?;)
muszę spróbować, bo brakuje mi pomysłów na wypieki, właśnie przez to, że nie mogę jeść nabiału 😉
😉
Na pewno spróbuję 🙂
Apetycznie wygląda
Czy do kremu w trakcie robienia można dodać nutelle? Nie zmieni to zbyt konsystencji?
Można 😉
A czy do kremu zamiast ciemnej czekolady białą można?
Nie próbowałam tej wersji, ale myślę, że tak. Dałabym jej jednak trochę więcej, by krem miał zbliżoną konsystencje 😉
By z tego przepisu zrobić biały biszkopt wystarczy nie dodawać kakao, czy trzeba dodać mąkę ziemniaczaną dla konsystencji?
Warto kakao zastąpić jednak mąką 😉
Dzień Dobry, czy można na krem między blatami wyłożyć świeże truskawki? 😀
tak 🙂
Cudowny przepyszny bardzo czekoladowy.Wszedł do stałego repertuaru moich uroczystości rodzinnych.Wszyscy się o niego zabijają. Bardzo prosty w wykonaniu a efekt powalający.
Uda mi się tym kremem wytynkowac na gładko ten tort ? 🙂
Uwielbiam ten przepis na biszkopt. Jest przepyszny!
Bardzo dobry tort mi wyszedł z tego przepisu. Polecam wszystkim
🙂