Ciemne placuszki z serka ricotta i niespodzianką w środku- białą czekoladą. Bardzo efektowne, w szczególności po przekrojeniu, gdy wypływa z nich słodka biała “lawa”. Ja swoje podałam z owocami, dla większych łasuchów sprawdzi się również polewa czekoladowa. Gorąco polecam!
Składniki: (na 10 sztuk)
1 duże jajko
2 łyżki cukru
100 g sera ricotta
100 g maślanki
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki naturalnego kakao
100 g maślanki
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kostek białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz białej czekolady wymieszać w misce trzepaczką. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem. Od razu na środek każdego placuszka położyć kostkę białej czekolady i przykryć odrobiną ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia.
Podawać od razu, gdy placuszki są ciepłe, a czekolada w środku płynna. Świetnie smakują z miodem i owocami. Smacznego!
12 komentarzy
To musi być pyszne! Placuszki wyglądają obłędnie 🙂
Te placuszki mnie zwabiły, bo u nas uwielbiamy! Smażę często, mnóstwo, nigdy się nie znudzą 🙂 na takie też mam już ochotę 😉 składniki w lodówce! 🙂
Śwetne! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.
Idealny pomysl na jesienne sniadanko 😀
To prawda! 🙂
Nie przejdę koło takich obojętnie 🙂
😛
Uwielbiam placuszki i czekoladę, połączenie idealne 🙂 Te wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Polecam!!
Idealne śniadanie 🙂
smacznie wyglądają 😉 widziałam w Empiku twoją książkę. Dobrze widzieć, że się tak rozwijasz. Gratuluję 😉
Ślicznie dziękuję 🙂