Na sobotnie leniwe śniadanie poleca się zdrowy proteinowy omlet dla jednej osoby. Umili Wam każdy poranek! Jest bardzo puszysty za sprawą ubitych białek, słodki dzięki odżywce białkowej i w pełni zdrowy, gdyż nie znajdziemy w nim żadnych “grzesznych” składników. Najlepszy tuż po usmażeniu. Polecam, raczyć się nim mając przy sobie kubeczek naturalnego jogurtu i miseczkę świeżych owoców.
Składniki: (na 1 porcję)
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki mleka
20 g mąki pszennej razowej typ 2000
20 g odżywki białkowej o dowolnym smaku, np. waniliowym lub ciasteczkowym
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
owoce, miód, jogurt do podania
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną białą pianę. Wlewać po jednym żółtku, miksować. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę pszenną razową i odżywkę białkową. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem kokosowym. Smażyć z obu stron pod przykryciem na średnim ogniu. Uwaga! Obracanie omleta wymaga precyzji- jest bardzo delikatny i puszysty.
Podawać od razu z ulubionymi owocami, jogurtem, miodem itp. Smacznego!
17 komentarzy
Na pewno wykorzystam, bo jestem w wiosennym szale robienia mięśni 😀
To polecam podwójnie 😉
Ale omlet! No już bardziej idealnego nie da rady zrobić! Wygląda naprawdę smacznie.
Dziękuję i polecam! 😉
No tak, trzeba wrócić do treningów 😉
hehe koniecznie!! Lato coraz bliżej 😛
Idealne niedzielne śniadanie <3
Ojj zgadzam się! i szybkie 😀
Świetne danie, szczególnie dla osób powoli wkraczających w świat sportu
Polecam i pozdrawiam! 😉
A próbowałaś rożne smaki odżywek? Która najlepiej pasuje?
Hej! Do tej pory robiłam z odżywką waniliową i o smaku ciasteczek- obydwie się sprawdziły! Smak to naprawdę kwestia indywidualna 😉 Myślę, że każda odżywka będzie pasować.
Przyjął się u nas w domu jak złoto. Pyszne śniadania 🙂
Omlet pycha,ale jeszcze mam problem z przerzuceniem go. Ja używam odżywki czekoladowej,mniam
Najlepiej patelnie odwrócić do góry dnem i zrzucić omlet na pokrywkę, a później zsunąć już odwrócony z powrotem na patelnie. Mi tylko w ten sposób wychodzi 😉
Robilam już kilka razy, jest idealny. Pyszne pożywne śniadanie 😊
Mialam dzisiaj zjesc na sniadanie platki z jogurtem, ale uznałam, że zaszaleję i zrobię ten omlet. Przeczytałam cały przepis, robiłam wszystko kropka w kropkę. Ufqjdoliłam z trzy pojemniki i dwie końcówki do miksera. Kładę na rozgrzaną patelnię, z nadzieją, że wyjdzie. Tak myslałam, do czasu przekładania. Za mała patelnia i zbyt mała iliść oliwy z oliwek sprawiła, że omlet stał się jajecznicą na słodko. Pomimo to, smakuje fenomenalnie. Wniosek: przepis bardzo dobry, polecam. Ucieszy podniebienie w każdej formie, bo “liczy się smak, nie wygląd”. Nie zmienia to faktu, ze dzisiaj rovie drugie podejście, bo fajnie by bylo zjesc normalnego omletq, a nie ciapajkę.