29,3K
Święta za nami, wielu z nas dojada jeszcze resztki z lodówki. Gdy już wszystko zjecie i zatęsknicie za słodkim, wróćcie do tego przepisu! To proteinowy sernik na owsiano-daktylowym spodzie z bajeczną polewą z masła orzechowego i chrupiącymi orzechami laskowymi. Upiekłam go specjalnie na tegoroczne święta wielkanocne, gdyż w rodzinie jest nas już kilku, którzy regularnie uczęszczają na siłownię i dbają o to, co jedzą. Sernik z odżywką białkową o smaku ciasteczek zniknął najszybciej ze wszystkich ciast! Naprawdę wyszedł pyszny- kremowy, słodki i wysokobiałkowy. Spójrzcie na składniki… bez białego cukru, bez mąki i masła. Jest miód, daktyle, płatki owsiane i twaróg. To przepis na zdrowy sernik, który jest fantastycznym rozwiązaniem dla wszystkich „fitnesiarzy”. Kto nie spróbuję, ten wiele traci!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Spód daktylowo-owsiany:
150 g płatków owsianych
40 g masła orzechowego
40 g oleju kokosowego, stopionego
100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania
50 ml mleka
Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego, mielonego
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka rozmiar M
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
100 g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
100 g miodu
Polewa orzechowa:
100 g masła orzechowego
50 g płynnego miodu
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
80 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Spód daktylowo-owsiany: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na papkę. Płatki owsiane zmielić. Wszystkie składniki spodu wymieszać do uzyskania kleistej masy. Daktylowo-owsianą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno). Formę ze spodem schować do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 st.C i przygotować masę serową…
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód.
Sernik piec w 170 st.C przez około 50 minut, aż będzie ścięty (może delikatnie popękać). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić jeszcze na 10 minut. Potem wyjąć i wystudzić.
Polewa orzechowa: Masło orzechowe wymieszać z miodem i mlekiem do uzyskania gęstej jednolitej polewy o pięknym karmelowym kolorze. Polewą udekorować wystudzony sernik.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc- wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
Rady:
– twaróg użyty do sernika można kupić gotowy w wiaderku (zwróćcie uwagę wtedy na skład, by nie było żadnych niepotrzebnych składników) lub kupić twaróg w kostce i zmielić go samemu dwu- lub trzykrotnie,
– twaróg użyty do sernika można kupić gotowy w wiaderku (zwróćcie uwagę wtedy na skład, by nie było żadnych niepotrzebnych składników) lub kupić twaróg w kostce i zmielić go samemu dwu- lub trzykrotnie,
– do przygotowania sernika można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku (np. waniliowym, czekoladowym itp.), jednak polecam smak ciasteczkowy, gdyż rewelacyjnie współgra z orzechami,
– ilość mleka w polewie zależne jest od gęstości użytego przez Was masła orzechowego. Może się okazać, że nie będziecie musieli dodawać mleka w celu rozrzedzenia,
– orzechy laskowe, którymi sypiemy wierzch sernika, warto wcześniej podprażyć w piekarniku by wydobyć smak i aromat.
/edit/
Ze względu na dużą liczbę zapytań dopisuję przybliżoną wartość kaloryczną oraz makro tego sernika:
/edit/
Ze względu na dużą liczbę zapytań dopisuję przybliżoną wartość kaloryczną oraz makro tego sernika:
- wartość kaloryczna: 4615 kcal
- białko: 284 g
- tłuszcze: 218 g
- węglowodany: 367 g
W przeliczeniu na 1 porcję (1 blaszka sernika= 10 porcji)
- wartość kaloryczna: 461,5 kcal
- białko: 28,4 g
- tłuszcze: 21,8 g
- węglowodany: 36,7 g
25 komentarzy
Wygląda bosko! Jakiej odżywki używałaś? Smaczna jest? 🙂
Używam All Nutrition 😉
Przydałaby się jeszcze kaloryczność oraz makro i byłoby idelanie��♀️
Mam pytanie, czy zamiast miodu, można użyć do polewy syropu klonowego? Dziękujė i pozdrawiam
Tak☺️
Dziś tylko sernika potrzebujemy do naszej kawy! Wygląda pięknie!
😉
Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?��
To sernik proteinowy- nie bez powodu tak go nazwałam 🙂 Polecam więc zakupić takową odżywkę. W ostateczności można pominąć, jednak to już nie będzie ten sam sernik. Pozdrawiam!
O mój boże, jak to pięknie wygląda. koniecznie muszę wypróbować 🙂
Polecam!! 🙂
Cudowny pomysł na sernik <3 Kocham takie zdrowsze wersje klasyków
Zatem polecam i pozdrawiam! 🙂
Zrobiłam. Genialny jest ten sernik! Niby fit, ale tyle go zjadłam, że chyba i tak się odbije na wadze 😉
Ogromnie się cieszę. Dziękuję za komentarz 🙂
Jak nie lubię serników, tak tego bym chętnie spróbowała 🙂
Polecam!! 😉
Kocham ten sernik!
😉
Mega! Upiekłam razem z przyjaciółką 😀
Extra! 😉
Super przepis, będę robić teraz na Wielkanoc!!! 😀 Pytanie, czy można pominąć lub zastąpić czymś budyń? Jeszcze co do miodu, czy i do masy i na polewę może być miód ze słoika bo na końcu jest napisane „płynny miód”? Pozdrawiam serdecznie!
Hej! Budyń zastąp mąką ziemniaczaną ☺️
Miód oczywiście dowolny, oby prawdziwy (nie sztuczny!!). Do polewy dopisała „płynny”, ale nie jest to koniecznie. Może być też miód stały. Pozdrawiam!
Pieknie dziękuję za szybką odpowiedź, to wysyłam chłopa po skladniki 😁. Śledzę Twój profil na Insta regularnie i podziwiam, oby tak dalej! Wesolych Świąt mimo tego dziwnego czasu ❤
Powodzenia! ❤️