Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Boże NarodzenieCIASTASernikiSTREFA FITWielkanoc

Proteinowy sernik ciasteczkowo-orzechowy

by Justyna Dragan 24 kwietnia 2019
autor Justyna Dragan 24 kwietnia 2019

Święta za nami, wielu z nas dojada jeszcze resztki z lodówki. Gdy już wszystko zjecie i zatęsknicie za słodkim, wróćcie do tego przepisu! To proteinowy sernik na owsiano-daktylowym spodzie z bajeczną polewą z masła orzechowego i chrupiącymi orzechami laskowymi. Upiekłam go specjalnie na tegoroczne święta wielkanocne, gdyż w rodzinie jest nas już kilku, którzy regularnie uczęszczają na siłownię i dbają o to, co jedzą. Sernik z odżywką białkową o smaku ciasteczek  zniknął najszybciej ze wszystkich ciast! Naprawdę wyszedł pyszny- kremowy, słodki i wysokobiałkowy. Spójrzcie na składniki… bez białego cukru, bez mąki i masła. Jest miód, daktyle, płatki owsiane i twaróg. To przepis na zdrowy sernik, który jest fantastycznym rozwiązaniem dla wszystkich “fitnesiarzy”. Kto nie spróbuję, ten wiele traci!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Spód daktylowo-owsiany:
150 g płatków owsianych
40 g masła orzechowego
40 g oleju kokosowego, stopionego
100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania
50 ml mleka

Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego, mielonego
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka rozmiar M
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
100 g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
100 g miodu

Polewa orzechowa:
100 g masła orzechowego
50 g płynnego miodu
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
80 g orzechów laskowych


Przygotowanie:

Spód daktylowo-owsiany: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na papkę. Płatki owsiane zmielić. Wszystkie składniki spodu wymieszać do uzyskania kleistej masy. Daktylowo-owsianą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno). Formę ze spodem schować do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 st.C i przygotować masę serową…


Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód.

Sernik piec w 170 st.C przez około 50 minut, aż będzie ścięty (może delikatnie popękać). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić jeszcze na 10 minut. Potem wyjąć i wystudzić.



Polewa orzechowa: Masło orzechowe wymieszać z miodem i mlekiem do uzyskania gęstej jednolitej polewy o pięknym karmelowym kolorze. Polewą udekorować wystudzony sernik.

Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc- wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Rady:
– twaróg użyty do sernika można kupić gotowy w wiaderku (zwróćcie uwagę wtedy na skład, by nie było żadnych niepotrzebnych składników) lub kupić twaróg w kostce i zmielić go samemu dwu- lub trzykrotnie,
– do przygotowania sernika można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku (np. waniliowym, czekoladowym itp.), jednak polecam smak ciasteczkowy, gdyż rewelacyjnie współgra z orzechami,
– ilość mleka w polewie zależne jest od gęstości użytego przez Was masła orzechowego. Może się okazać, że nie będziecie musieli dodawać mleka w celu rozrzedzenia,
– orzechy laskowe, którymi sypiemy wierzch sernika, warto wcześniej podprażyć w piekarniku by wydobyć smak i aromat.


/edit/
Ze względu na dużą liczbę zapytań dopisuję przybliżoną wartość kaloryczną oraz makro tego sernika:

  • wartość kaloryczna: 4615 kcal
  • białko: 284 g
  • tłuszcze: 218 g
  • węglowodany: 367 g

W przeliczeniu na 1 porcję (1 blaszka sernika= 10 porcji)
  • wartość kaloryczna: 461,5 kcal
  • białko: 28,4 g
  • tłuszcze: 21,8 g
  • węglowodany: 36,7 g
daktylejogurt naturalnymasło orzechowemiódorzechy laskowepłatki owsianetwaróg
25 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Sernik nowojorski
następny
Proteinowy omlet z owocami

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

25 komentarzy

Just Megik 24 kwietnia 2019 - 19:58

Wygląda bosko! Jakiej odżywki używałaś? Smaczna jest? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 24 kwietnia 2019 - 21:32

Używam All Nutrition 😉

odpowiedz
Anonimowy 25 kwietnia 2019 - 10:47

Przydałaby się jeszcze kaloryczność oraz makro i byłoby idelanie��‍♀️

odpowiedz
Julita 13 kwietnia 2020 - 21:09

Mam pytanie, czy zamiast miodu, można użyć do polewy syropu klonowego? Dziękujė i pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 13 kwietnia 2020 - 21:52

Tak☺️

odpowiedz
Konesso 25 kwietnia 2019 - 11:40

Dziś tylko sernika potrzebujemy do naszej kawy! Wygląda pięknie!

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:50

😉

odpowiedz
Anonimowy 26 kwietnia 2019 - 13:51

Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?��

odpowiedz
Justyna Dragan 26 kwietnia 2019 - 17:53

To sernik proteinowy- nie bez powodu tak go nazwałam 🙂 Polecam więc zakupić takową odżywkę. W ostateczności można pominąć, jednak to już nie będzie ten sam sernik. Pozdrawiam!

odpowiedz
Gina 26 kwietnia 2019 - 16:13

O mój boże, jak to pięknie wygląda. koniecznie muszę wypróbować 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 26 kwietnia 2019 - 17:53

Polecam!! 🙂

odpowiedz
AJ 30 kwietnia 2019 - 09:04

Cudowny pomysł na sernik <3 Kocham takie zdrowsze wersje klasyków

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:51

Zatem polecam i pozdrawiam! 🙂

odpowiedz
Wineindahouse 3 maja 2019 - 10:54

Zrobiłam. Genialny jest ten sernik! Niby fit, ale tyle go zjadłam, że chyba i tak się odbije na wadze 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:51

Ogromnie się cieszę. Dziękuję za komentarz 🙂

odpowiedz
AJ 15 maja 2019 - 09:50

Jak nie lubię serników, tak tego bym chętnie spróbowała 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 7 czerwca 2019 - 20:44

Polecam!! 😉

odpowiedz
KNowakowska 7 czerwca 2019 - 13:18

Kocham ten sernik!

odpowiedz
Justyna Dragan 7 czerwca 2019 - 20:45

😉

odpowiedz
Cynamonka 22 czerwca 2019 - 12:03

Mega! Upiekłam razem z przyjaciółką 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 22 czerwca 2019 - 12:28

Extra! 😉

odpowiedz
Patrycja 9 kwietnia 2020 - 12:37

Super przepis, będę robić teraz na Wielkanoc!!! 😀 Pytanie, czy można pominąć lub zastąpić czymś budyń? Jeszcze co do miodu, czy i do masy i na polewę może być miód ze słoika bo na końcu jest napisane “płynny miód”? Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz
Justyna Dragan 9 kwietnia 2020 - 12:51

Hej! Budyń zastąp mąką ziemniaczaną ☺️
Miód oczywiście dowolny, oby prawdziwy (nie sztuczny!!). Do polewy dopisała „płynny”, ale nie jest to koniecznie. Może być też miód stały. Pozdrawiam!

odpowiedz
Patrycja 9 kwietnia 2020 - 14:06

Pieknie dziękuję za szybką odpowiedź, to wysyłam chłopa po skladniki 😁. Śledzę Twój profil na Insta regularnie i podziwiam, oby tak dalej! Wesolych Świąt mimo tego dziwnego czasu ❤

odpowiedz
Justyna Dragan 9 kwietnia 2020 - 14:20

Powodzenia! ❤️

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT