Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTASernikiWielkanocZ różnych stron świata

Sernik nowojorski

by Justyna Dragan 18 kwietnia 2019
autor Justyna Dragan 18 kwietnia 2019

Sernik nowojorski jest niezwykłym sernikiem. Bardzo kremowym, delikatnym, białym i równym po upieczeniu. Moja wersja jest z dodatkiem ekstraktu waniliowego, który równie dobrze można zastąpić ziarenkami z laski wanilii. Sprawdzony przepis na sernik, którego smak i konsystencja powala na kolana. Sprawdzi się przy każdej, nawet skromnej okazji. Naprawdę polecam! 😉



Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)


Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
160 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
15 g naturalnego kakao
szczypta soli
1 żółtko

Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego, mielonego
200 g kwaśnej śmietany 18%
200 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i kakao wymieszać, przesiać na stolnicę.  Dodać szczyptę soli, żółtko oraz pokrojone w kawałki masło. Całość posiekać nożem na kruszonkę, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Czekoladowe ciasto od razu wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno). Dobrze wklepać i kilkukrotnie ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.


W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Spód podpiec przez około 15 minut. Wyjąć i przestudzić. Wtedy owinąć formę od zewnątrz folią aluminiową przygotowując do pieczenia sernika w kąpieli wodnej.
  
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je w misce tylko do połączenia.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 60 minut. Następnie pozostawić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Dopiero wtedy wyjąć, a po wystudzeniu porządnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc) – wtedy sernik nabiera idealnej kremowej konsystencji.


Podawać, np. z konfiturą czereśniową lub innymi dowolnymi owocami. Smacznego!



Rady:

– jak piec sernik w kąpieli wodnej? Przeczytasz TUTAJ.


Inspiracja: klik

czereśniekwaśna śmietanalaska waniliimalinytwarógwiśnie
25 komentarzy
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Drożdżowy wianek cynamonowy
następny
Proteinowy sernik ciasteczkowo-orzechowy

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

25 komentarzy

KarolinaSnowarska 12 sierpnia 2016 - 22:28

Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

odpowiedz
Karolina Snowarska .blog. 30 sierpnia 2016 - 20:30

no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

odpowiedz
Anonimowy 21 marca 2018 - 19:10

Czy mozna uzyc sera z wiaderka?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 marca 2018 - 07:30

Tak 🙂

odpowiedz
Anonimowy 18 kwietnia 2019 - 08:11

A można zamiast czereśni dac wiśnie z kompotu?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 kwietnia 2019 - 09:08

Jasne!

odpowiedz
Eli eli 19 kwietnia 2019 - 09:38

wygląda mega 🙂 zawsze myślałam, że to zwykły sernik tylko ładnie udekorowany 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:52

Polecam!!!

odpowiedz
Kataryna 20 kwietnia 2019 - 13:01

Jak już wyjemy ten, który mamy na święta to chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:52

😉

odpowiedz
creamy 22 kwietnia 2019 - 12:56

W tym momencie składam się w 80% z sernika, ale taki też bym zjadła 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:52

Polecam upiec! 😀

odpowiedz
Pizzeria Poznań 24 kwietnia 2019 - 06:30

To po prostu wygląda prze pysznie.Moim zdaniem nic pyszniejszego nigdy nie jadłem.

odpowiedz
Justyna Dragan 7 maja 2019 - 15:52

Miło to słyszeć. Pozdrawiam! 🙂

odpowiedz
Lizka 23 maja 2019 - 18:17

Ciasto idealne, a do tego pięknie wygląda

odpowiedz
Justyna Dragan 26 maja 2019 - 00:14

Dziękuję i pozdrawiam!

odpowiedz
Martyna 30 marca 2020 - 22:22

Czy zamiast ekstraktu można dodać aromat? 😊

odpowiedz
Justyna Dragan 31 marca 2020 - 03:37

Nie polecam 😉 Niestety to nie to samo, aromat to tani odpowiednik ekstraktu lub laski wanilii, który nie daje tego pożądanego smaku ☺️

odpowiedz
helen 11 września 2020 - 08:12

To moze jest i dobre, ale z sernikiem nowojorskim nie ma nic wspolnego. Sernik Nowojorski robiony jest na bazie serkow kremowych, czyli philadelphia. tylko i wylacznie. NIGDY, powtarzam NIGDY nie mozna go zastapic zadnym innym serem. Jest rewelacyjny.

odpowiedz
Gosia 18 stycznia 2021 - 16:36

Sernik wyszedł super i wyląduje w prywatnym kajeciku ze sprawdzonymi przepisami 😊 co prawda nie miałam ekstraktu z wanilii więc musiał mi wystarczyć cukier wanilinowy ale mimo tego sernik znikł bardzo szybko z kuchennego blatu 😅

odpowiedz
Klaudia 18 marca 2021 - 20:06

Czy zamiast kruchego ciasta, spód można zrobić z herbatników i masła?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 marca 2021 - 20:12

tak 🙂

odpowiedz
Agnieszka 18 marca 2021 - 21:57

Hmm to ja zadam trudne pytanie 😂😂 czy dla keto świrów można zrobić ciasto kruche z maki kokosowej/ migdałowe etc ? Zamiast cukru erytrytol ?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 marca 2021 - 21:52

myślę, że tak. Proporcje na pewno się zmienią 😉

odpowiedz
Patrycja 4 kwietnia 2021 - 09:46

Przepyszny sernik, taki delikatny 😍 robiłam z polewa czekoladowa z Twojego przepisu 😊

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT