4,8K
Aromatyczny, drożdżowy wianek o naprawdę sporym rozmiarze. Pięknie się listkuje, sama przyjemność odrywania! Intensywnie cynamonowy, doskonały na weekendowe śniadanie lub też świąteczny stół. Smakuje dobrze zarówno z dżemem, masłem, miodem, jak i bez dodatków. Prosty w formowaniu i pieczeniu. Najbardziej lubię, gdy z piekarnika wydobywa się ten głęboki aromat cynamonu. Zainspirujcie się! 🙂
Składniki: (na jeden duży wieniec)
Ciasto:
600 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
100 g cukru
szczypta soli
szczypta soli
2 jajka
70 g miękkiego masła
70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
80 g masła, delikatnie stopionego
Przygotowanie:
Ciasto: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru. Wsypać 3 łyżki przesianej mąki, wymieszać i pozostawić na 20 minut do ruszenia drożdży.
Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać do niej resztę cukru, resztę mleka, wyrośnięte drożdże, wbić jajka, wsypać sól oraz wlać ciepłą wodę. Całość dobrze wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, gładkiego i lepkiego ciasta. Na koniec dodać partiami miękkie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować na długi prostokąt. Posmarować go stopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem (odrobinę masła i cukru z cynamonem odstawić na bok). Ciasto zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć na pół tak, aby powstały dwa końce połączone u góry. Skręcić je wokół siebie formując wianek (patrz zdjęcie poniżej).
Wianek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować go resztą stopionego masła i pozostałym cukrem z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 30 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Można oblać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
Rady:
- zamiast jednego dużego wieńca, możecie przygotować dwa mniejsze,
- by wieniec dłużej zachował świeżość i nie wysychał zbyt szybko, polecam przechowywać go owinięty w folię spożywczą.
10 komentarzy
Oj zdecydowanie bym zjadła. Aż mi pachnie cynamonem z monitora 😀
Polecam! 🙂
cynamonowa drożdżówka to najlepsza rzecz na świecie <3
taaaak 😀
Im więcej cynamonu tym lepiej 😉
zgadzam się 😛 Aromat w całym domu!!
Nie mogłam się dłużej powstrzymywać i od razu po świętach upiekłam. Cudo! Idealne ciasto do kawy <3
Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂
Cinnamon rolls to najgenialniejsze ciacho do kawy na świecie!
Fenomenalna drożdżowa buła! Super miękka, łatwo się odrywa, następnym razem dam ciut więcej cynamomu, bo kocham ten smak! Domownicy zachwyceni! Zostaję tutaj na dłużej 😉