szczypta soli
70 g miękkiego masła
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wianek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować go resztą stopionego masła i pozostałym cukrem z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 30 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Można oblać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
Rady:
- zamiast jednego dużego wieńca, możecie przygotować dwa mniejsze,
- by wieniec dłużej zachował świeżość i nie wysychał zbyt szybko, polecam przechowywać go owinięty w folię spożywczą.
10 komentarzy
Oj zdecydowanie bym zjadła. Aż mi pachnie cynamonem z monitora 😀
Polecam! 🙂
cynamonowa drożdżówka to najlepsza rzecz na świecie <3
taaaak 😀
Im więcej cynamonu tym lepiej 😉
zgadzam się 😛 Aromat w całym domu!!
Nie mogłam się dłużej powstrzymywać i od razu po świętach upiekłam. Cudo! Idealne ciasto do kawy <3
Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂
Cinnamon rolls to najgenialniejsze ciacho do kawy na świecie!
Fenomenalna drożdżowa buła! Super miękka, łatwo się odrywa, następnym razem dam ciut więcej cynamomu, bo kocham ten smak! Domownicy zachwyceni! Zostaję tutaj na dłużej 😉