Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTASzarlotki i jabłecznikiTarty i ciasta kruche

Szarlotka na kruchym cieście z kisielową pianką

by Justyna Dragan 7 maja 2019
autor Justyna Dragan 7 maja 2019
 

Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję dzisiaj szarlotkę na idealnie kruchutkim cieście, przykrytą słodką, kisielową pianką i z kruszonką na górze. Ciasto to sprawdzi się na rodzinny piknik, ale również na ważną uroczystość. To smak tak klasyczny i pewny, że jakiekolwiek obawy są w tym momencie naprawdę zbędne! Nadzienie jabłkowe słodkie, aromatyczne i co również istotne- stabilne dzięki dodaniu do niego odrobiny mąki ziemniaczanej.  Spód dzięki wcześniejszemu podpieczeniu nie jest namoknięty, co często się zdarza przy ciastach z jabłkami i innymi soczystymi owocami. Taka szarlotka już teraz może zagości na Waszych stołach. Do dzieła kochani!

 

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×35 cm)

 
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
6 żółtek
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Nadzienie jabłkowe:
1,5 kg kwaśnych jabłek
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
50 ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 
Kisielowa pianka:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
50 g kisielu o dowolnym smaku (proszek)

 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia szarlotki
Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na minimum 2 godziny (lub dłużej). 


Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnku i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, puszczą sok i zaczną się ładnie błyszczeć (potrwa to około kilkanaście minut). Jabłka nie mają się jednak całkowicie rozpaść. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną (polecam rozpuścić ją w odrobinie zimnej wody, by nie utworzyły się grudki) i dobrze wymieszać trzymając garnek jeszcze chwilę na ogniu. Jabłkowe nadzienie odstawić do wystudzenia.

 

Zamrożone obydwie części ciasta zetrzeć na tarce. Jedną startą część schować do lodówki, a drugą rozsypać na blaszce o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Gdy spód się piecze, zabrać się za przygotowanie pianki kisielowej…

 
 
Kisielowa pianka: Białka (w temperaturze pokojowej!) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec ubijania wsypać proszek kisielowy i krótko zmiksować.

 
Na podpieczony gorący spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłkach rozprowadzić kisielową piankę. Wierzch posypać II częścią startego ciasta kruchego, delikatnie docisnąć dłonią.

 
Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 35-40 do ładnego wyrośnięcia i zezłocenia kruszonki. Następnie wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub/i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego! 🙂


Rady:
– ciasto kruche można zagnieść odpowiednio wcześniej (np. dzień wcześniej wieczorem) i przechowywać w zamrażalniku. Wtedy jednak starcie ciasta na tarce będzie wymagało nieco więcej siły ;),
– pamiętajcie, by użyte do kisielowej pianki białka były w temperaturze pokojowej,
– smak kisielu jest dowolny. Polecam, np. wiśniowy- wtedy uzyskamy piankę o smacznym różowym kolorze,
– szarlotka najlepiej kroi się po schłodzeniu.

 
 
jabłkakisiel
25 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Proteinowy omlet z owocami
następny
Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem miodowo-śmietankowym

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

Tarta z orzechami laskowymi i brzoskwiniami

25 komentarzy

www.kapetka.pl 9 stycznia 2016 - 21:53

Fajny przepis 🙂 Z pewnością wypróbuję 🙂
Na moim blogu mam świetny przepis na biszkoptowe lizaczki optoczone w czekoladzie 🙂 Pyszne i proste. Polecam i zapraszam 😀
http://www.kapetka.pl/

odpowiedz
www.kapetka.pl 9 stycznia 2016 - 21:54

http://www.kapetka.pl/przepis-na-przepyszne-lizaczki-biszkoptowe-optoczone-w-czekoladzie/
P.S. Dokładny link na lizaczki 🙂

odpowiedz
Karolina Snowarska .blog. 26 sierpnia 2016 - 13:07

Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

odpowiedz
Anonimowy 15 kwietnia 2017 - 19:02

A mi nie wyszla pianka…. nie wiem dlaczego…

odpowiedz
Justyna Dragan 15 kwietnia 2017 - 20:50

Czy białka były w temperaturze pokojowej?? Czy zostały dokładnie ubite?? 🙂

odpowiedz
Barbs 8 maja 2019 - 09:31

Jest to szarlotka, więc na pewno pyszna 🙂 Ta kisielowa pianka mnie intryguje. Nigdy by mi nie przyszło do głowy takie połączenie, więc koniecznie muszę wypróbować!

odpowiedz
Justyna Dragan 8 maja 2019 - 14:16

Polecam!! 🙂

odpowiedz
cj 8 maja 2019 - 12:39

Tyle warstw wygląa cudownie. Wielu nastolatków może się tu uczyć, brawo!

odpowiedz
Justyna Dragan 8 maja 2019 - 14:16

Bardzo mi miło, pozdrawiam!

odpowiedz
Vanessa 9 maja 2019 - 08:56

Pięknie to wygląd 🙂 Sama zawsze robiąc szarlotkę staram się dać jak najmniej ciasta i jak najwięcej jabłek, ale taka pianka przypomina mi babciną wersję szarlotki, którą w dzieciństwie uwielbiałam <3

odpowiedz
Justyna Dragan 9 maja 2019 - 10:41

Piękne wspomnienia! Serdecznie polecam tę szarlotkę 🙂

odpowiedz
Thoma 9 maja 2019 - 11:43

Super szarlotki,a wyglądają cudownie ! Bardzo polecam

odpowiedz
Justyna Dragan 9 maja 2019 - 19:22

Dziękuję i pozdrawiam!!

odpowiedz
Osaka 10 maja 2019 - 09:22

Moja ulubiona wersja to właśnie szarlotka z pianką i kruszonką 🙂 O dodatku kisielu nigdy nie pomyślałam, że bardzo chętnie zrobię w weekend.

odpowiedz
Justyna Dragan 12 maja 2019 - 21:34

Polecam! 🙂

odpowiedz
Aliun 12 maja 2019 - 09:41

Każde ciasto, które robiłam z Twojego przepisu było pyszne, więc na pewno wypróbuję 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 12 maja 2019 - 21:35

Miło mi to słyszeć! Bardzo polecam tę szarlotkę 🙂

odpowiedz
Weronika 25 maja 2019 - 12:14

Bardzo dobrze przyjęło się to ciasto u nas w domu. Będę często wracać do przepisu 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 26 maja 2019 - 00:16

Super!! Bardzo się cieszę 🙂

odpowiedz
Tarka 5 czerwca 2019 - 09:32

Cudowna jest ta szarlotka <3

odpowiedz
Justyna Dragan 20 czerwca 2019 - 20:02

Dobrze to słyszeć!! 🙂

odpowiedz
jabłecznik 17 czerwca 2019 - 09:53

Kocham szarlotki *-*

odpowiedz
Justyna Dragan 20 czerwca 2019 - 20:02

Nie ty jedna! 😛

odpowiedz
Małgorzata 6 lutego 2020 - 12:11

Hej
Stosując dokładnie przepis cisto wyszło idealnie, wszyscy którzy spróbowali zachwycali się smakiem:)dziękuję za Twoja pracę i twórczość:)

odpowiedz
Karolina 29 grudnia 2020 - 11:54

Najlepsza Szarlotka na Świecie !!! Jeszcze tak pysznej szarlotki to nie jadłam nigdy !!! Po prostu Cudowna !!! Idealna bardzo kruchutka po prostu rozpływa się w ustach !!! Pozdrawiam 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Sernik z masłem orzechowym

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki pr Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki przegląd 2020r. 😉 Jaki był? Określę go słowem nieco „INNY” ☺️ 

🤍 zdana matura
🤍 rozpoczęcie studiów w Wawce 
🤍 nowa praca i nauka na stanowisku baristy
🤍 szkolenie cukiernicze w Łodzi
🤍 kurs fotografii kulinarnej w Warszawie
🤍 regularna siłownia (do czasów, aż jej nie zamknęli 🙈)
🤍 współpraca z wieloma markami
🤍 prowadzenie licznych warsztatów kulinarnych
🤍 3 miejsce w europejskim konkursie „Passion For Food Photography Competition”
🤍 rozpoczęcie świadomej pielęgnacji włosów ✌️😅
🤍 stworzenie wielu nowych przepisów dla najlepszej Społeczności ❤️
🤍 wyzwania #tłustyujusty , #jagodziankidraganki , czy też wspólne wypiekanie piernika staropolskiego
🤍 i wiele wiele innych... 🥰

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Wam Drodzy Czytelnicy- za cały ten rok, za codzienną aktywność, dobre słowo, liczne rozmowy, dyskusje i mnóstwo Waszych zdjęć 🤍 Dziękuję także wszystkim markom, z którymi miałam przyjemność współpracować i tworzyć wartościowe kampanie.

To był dziwny rok, wierzę, że 2021 sytuacja w kraju i na świecie będzie się systematycznie poprawiać. Bądźmy dobrej myśli.

Kochani!
Życzę Wam udanego Sylwestra, bawcie się dobrze. Niech ten nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego ❤️

Do usłyszenia!! 😘😘 

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#bestnine2020#2020
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.