17,1K
Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję dzisiaj szarlotkę na idealnie kruchutkim cieście, przykrytą słodką, kisielową pianką i z kruszonką na górze. Ciasto to sprawdzi się na rodzinny piknik, ale również na ważną uroczystość. To smak tak klasyczny i pewny, że jakiekolwiek obawy są w tym momencie naprawdę zbędne! Nadzienie jabłkowe słodkie, aromatyczne i co również istotne- stabilne dzięki dodaniu do niego odrobiny mąki ziemniaczanej. Spód dzięki wcześniejszemu podpieczeniu nie jest namoknięty, co często się zdarza przy ciastach z jabłkami i innymi soczystymi owocami. Taka szarlotka już teraz może zagości na Waszych stołach. Do dzieła kochani!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×35 cm)
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
6 żółtek
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
1,5 kg kwaśnych jabłek
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
50 ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Kisielowa pianka:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego)
szczypta soli
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
50 g kisielu o dowolnym smaku (proszek)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia szarlotki
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na minimum 2 godziny (lub dłużej).
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnku i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, puszczą sok i zaczną się ładnie błyszczeć (potrwa to około kilkanaście minut). Jabłka nie mają się jednak całkowicie rozpaść. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną (polecam rozpuścić ją w odrobinie zimnej wody, by nie utworzyły się grudki) i dobrze wymieszać trzymając garnek jeszcze chwilę na ogniu. Jabłkowe nadzienie odstawić do wystudzenia.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnku i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, puszczą sok i zaczną się ładnie błyszczeć (potrwa to około kilkanaście minut). Jabłka nie mają się jednak całkowicie rozpaść. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną (polecam rozpuścić ją w odrobinie zimnej wody, by nie utworzyły się grudki) i dobrze wymieszać trzymając garnek jeszcze chwilę na ogniu. Jabłkowe nadzienie odstawić do wystudzenia.
Zamrożone obydwie części ciasta zetrzeć na tarce. Jedną startą część schować do lodówki, a drugą rozsypać na blaszce o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Gdy spód się piecze, zabrać się za przygotowanie pianki kisielowej…
Kisielowa pianka: Białka (w temperaturze pokojowej!) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec ubijania wsypać proszek kisielowy i krótko zmiksować.
Na podpieczony gorący spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłkach rozprowadzić kisielową piankę. Wierzch posypać II częścią startego ciasta kruchego, delikatnie docisnąć dłonią.
Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 35-40 do ładnego wyrośnięcia i zezłocenia kruszonki. Następnie wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub/i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego! 🙂
Rady:
– ciasto kruche można zagnieść odpowiednio wcześniej (np. dzień wcześniej wieczorem) i przechowywać w zamrażalniku. Wtedy jednak starcie ciasta na tarce będzie wymagało nieco więcej siły ;),
– pamiętajcie, by użyte do kisielowej pianki białka były w temperaturze pokojowej,
– smak kisielu jest dowolny. Polecam, np. wiśniowy- wtedy uzyskamy piankę o smacznym różowym kolorze,
– szarlotka najlepiej kroi się po schłodzeniu.
Rady:
– ciasto kruche można zagnieść odpowiednio wcześniej (np. dzień wcześniej wieczorem) i przechowywać w zamrażalniku. Wtedy jednak starcie ciasta na tarce będzie wymagało nieco więcej siły ;),
– pamiętajcie, by użyte do kisielowej pianki białka były w temperaturze pokojowej,
– smak kisielu jest dowolny. Polecam, np. wiśniowy- wtedy uzyskamy piankę o smacznym różowym kolorze,
– szarlotka najlepiej kroi się po schłodzeniu.
26 komentarzy
Fajny przepis 🙂 Z pewnością wypróbuję 🙂
Na moim blogu mam świetny przepis na biszkoptowe lizaczki optoczone w czekoladzie 🙂 Pyszne i proste. Polecam i zapraszam 😀
http://www.kapetka.pl/
http://www.kapetka.pl/przepis-na-przepyszne-lizaczki-biszkoptowe-optoczone-w-czekoladzie/
P.S. Dokładny link na lizaczki 🙂
Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
A mi nie wyszla pianka…. nie wiem dlaczego…
Czy białka były w temperaturze pokojowej?? Czy zostały dokładnie ubite?? 🙂
Jest to szarlotka, więc na pewno pyszna 🙂 Ta kisielowa pianka mnie intryguje. Nigdy by mi nie przyszło do głowy takie połączenie, więc koniecznie muszę wypróbować!
Polecam!! 🙂
Tyle warstw wygląa cudownie. Wielu nastolatków może się tu uczyć, brawo!
Bardzo mi miło, pozdrawiam!
Pięknie to wygląd 🙂 Sama zawsze robiąc szarlotkę staram się dać jak najmniej ciasta i jak najwięcej jabłek, ale taka pianka przypomina mi babciną wersję szarlotki, którą w dzieciństwie uwielbiałam <3
Piękne wspomnienia! Serdecznie polecam tę szarlotkę 🙂
Super szarlotki,a wyglądają cudownie ! Bardzo polecam
Dziękuję i pozdrawiam!!
Moja ulubiona wersja to właśnie szarlotka z pianką i kruszonką 🙂 O dodatku kisielu nigdy nie pomyślałam, że bardzo chętnie zrobię w weekend.
Polecam! 🙂
Każde ciasto, które robiłam z Twojego przepisu było pyszne, więc na pewno wypróbuję 🙂
Miło mi to słyszeć! Bardzo polecam tę szarlotkę 🙂
Bardzo dobrze przyjęło się to ciasto u nas w domu. Będę często wracać do przepisu 🙂
Super!! Bardzo się cieszę 🙂
Cudowna jest ta szarlotka <3
Dobrze to słyszeć!! 🙂
Kocham szarlotki *-*
Nie ty jedna! 😛
Hej
Stosując dokładnie przepis cisto wyszło idealnie, wszyscy którzy spróbowali zachwycali się smakiem:)dziękuję za Twoja pracę i twórczość:)
Najlepsza Szarlotka na Świecie !!! Jeszcze tak pysznej szarlotki to nie jadłam nigdy !!! Po prostu Cudowna !!! Idealna bardzo kruchutka po prostu rozpływa się w ustach !!! Pozdrawiam 🙂
Czy beza z przepisu SZARLOTKA A’LA AMERICAN PIE, może być zamiast tej z kisielem? 😉