Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPrzepisy dla dzieci

Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem miodowo-śmietankowym

by Justyna Dragan 16 maja 2019
autor Justyna Dragan 16 maja 2019
 


 
 
 

Gdy bolał brzuch, Mama dawała mi suszone jagody ze słoiczka.
Gdy przyszła ochota na smakową wodę, do wody dodawała sok z jagód.
Gdy zabrakło dżemu do naleśników, smarowała naleśniki „jagodowym dżemem”.
Gdy w szafce nie było nic słodkiego, Ona otwierała najlepszy słoik jagód!


Jagody, mus jabłkowy, grzyby i inne przetwory regularnie dostawaliśmy od mojej Babci (mamy mojej Mamy). Babcia własnoręcznie zbierała dary lasu i zamykała ich smak w słoikach. Babci nie ma już z nami, obok siebie wciąż mam najważniejszą kobietę w moim życiu- moją Mamę. Tak bardzo podobną do Babci- zarówno z wyglądu, jak i z charakteru. 


Nie bez powodu o tym piszę. Dzisiejszy przepis niemiłosiernie kojarzy mi się z Mamą! Jagody to smak mojego dzieciństwa. Połączyłam je z puszystymi pampuchami na parze, a w drugiej odsłonie polałam sosem miodowo-śmietankowym i posypałam orzechami laskowymi. Istna petarda!

 
Do tego przepisu wykorzystałam produktów ze sklepu Manufaktura Wielkopolska (https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/): miód lipowy oraz leśne jagody ze słoika.
Do 30 czerwca na hasło durszlak10 macie tam 10% rabatu na zakupy 🙂 
Warto skorzystać! 

Składniki: (na 12 sztuk)

Pampuchy:
25 g świeżych drożdży
40 g cukru
220 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 jajko
1 żółtko
50 g miękkiego masła
 
Propozycja podania
 
Wersja I:
słoiczek jagód (u mnie z Manufaktury Wielkopolskiej)
ewentualnie cukier
 
Wersja II- Sos miodowo-śmietankowy:
20 g masła
30 g miodu (u mnie miód lipowy z Manufaktury Wielkopolskiej)
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
garść orzechów laskowych




Przygotowanie:


Pampuchy: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać i pozostawić na 20 minut do ruszenia drożdży.
 
Resztę mąki przesiać do dużej miski, dodać pozostałe mleko, cukier, jajko, żółtko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem pod koniec dodając partiami miękkie masło. Wyrabiać do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


 
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części (po około 66 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, delikatnie spłaszczyć i ułożyć na oprószonej mąką desce. Pozostawić do napuszenia na 30 minut.
 
 



W dużym szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą lub ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Wyrośnięte bułeczki kłaść na ściereczce po 3-4 sztuki w zależności od wielkości garnka (należy zachować spore odstępy, gdyż pampuchy mocno urosną).
 
 
Gotować na parze pod przykryciem (np. przykrywając innym garnkiem lub miską) przez około 12 minut. Następnie delikatnie odkrywając od ściereczki (polecam wspomóc się łopatką) przełożyć na talerz i od razu podawać.
 
Propozycja I: polewając jagodami ze słoika (w razie potrzeby je dosłodzić). 
 
 
Propozycja II: polewając sosem miodowo-śmietankowym i sypiąc orzechami laskowymi. W celu przyrządzenia sosu masło stopić w garnuszku, dodać miód oraz kremówkę. Podgrzewać, aż składniki się połączą. Pampuchy polewać przestudzonym zgęstniałym sosem.


Smacznego!

 
 
Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl
Manufaktura Wielkopolska dla Mamy
jagodymiódorzechy laskowe
8 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Szarlotka na kruchym cieście z kisielową pianką
następny
Babeczki sernikowo-jagodowe

Zobacz również

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Murzynek z sernikiem i frużeliną czereśniową

Jagodzianki- najlepsze!

Muffiny z borówkami amerykańskimi

Oponki serowe

Drożdżowy wianek cynamonowy

Pizzerinki

Proste ciasto z białek

8 komentarzy

Konesso 17 maja 2019 - 11:42

Suszone jagody ze słoiczka, to do dnia dzisiejszego lek na całe zło 😀

odpowiedz
pyza 17 maja 2019 - 16:39

Mega mi się to kojarzy z dzieciństwem, ale dla mnie słodyczem podstawowym jest miód, więc druga opcja będzie wypróbowana jako pierwsza

odpowiedz
anna 19 maja 2019 - 10:40

Czy pampuchy smakiem przypominają czeskie knedliki? Bo wyglądają podobnie, a przyznam że nigdy nie jadłam takiego dania.

odpowiedz
Justyna Dragan 19 maja 2019 - 21:13

Czeskie knedliki gotuje się w wodzie 🙂 Pampuchy gotujemy na parze 😉

odpowiedz
uszak 3 czerwca 2019 - 12:58

cudo. Świetnie pasują te sosiki 🙂

odpowiedz
Asia 28 lipca 2020 - 09:30

Witam
czy pampuchy można zamrozić

odpowiedz
Justyna Dragan 30 lipca 2020 - 11:50

Można, ale polecam jednak na świeżo 😉

odpowiedz
Agnieszka 1 listopada 2020 - 16:09

Super, wyglądają naprawdę wyśmienicie 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Andrzej o Sernik z masłem orzechowym
  • Kobieca Strona Dietetyki o Jagielnik kokosowo-jagodowy
  • Justyna Dragan o Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan
  • Justyna Dragan o Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem
  • Justyna Dragan o Pączki hiszpańskie

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pączki pieczone, czyli najbardziej maślane bułe Pączki pieczone, czyli najbardziej maślane bułeczki z marmoladą w środku. Cudownie miękkie i słodkie🥰 Warto zapisać i wyprobowac na Tłusty Czwartek 😘 Link w bio @justyna_dragan ❤️ #justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#llukier#tłustyujusty
Coś, co samo w sobie ma swój urok, nie potrzebuj Coś, co samo w sobie ma swój urok, nie potrzebuje większej stylizacji 🥰 Makaroniki bronią się zawsze 🙌 Nie tylko wyglądają, ale i też smakują 😋 Czy w Twojej kuchni już zagościły? Śmiało😘😘 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#macarons#makaroniki
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.