Nie sposób było nie wykorzystać ich jako panierki do kotletów, które są genialnym zamiennikiem bułki tartej. Zarówno mielone, jak i kotlety z kurczaka z piekarnika bez dodatku tłuszczu wyszły boskie! Jako zagęstnik sosów, zup itp. też zdały egzamin bez zarzutu. Panier z ciecierzycy pięknie zagęścił mój sosik do makaronu a’la beszamel.
Biorąc pod uwagę jednak fakt, że jestem z tych „słodkich”, chciałam Wam pokazać inne pyszne sposoby na wykorzystanie tych produktów.
250 ml mleka
Składniki: (na 15-20 sztuk)
Wielozbożowe ciasto kruche: Panierę wielozbożową, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, jajko oraz żółtka i zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć je, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 60 minut.
4 komentarze
Takich krokietów, to ja jeszcze nie kosztowałam 😛
Moim zdaniem szarlotka wypada najlepiej z tej trójki 😉
Wygląda to bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że nie stosowałam wcześniej takiej panierki, ale chyba czas to zmienic
Serdecznie polecam 🙂 Zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnych panierek 🙂