2,5K
W dzisiejszym dość obszernym wpisie znajdziecie trzy różnorodne przepisy z wykorzystaniem pewnych nowych produktów, które dopiero od niedawna zawitały na sklepowych półkach.
Cenię sobie czysty skład bez ściemy ;). Nowa linia Panier firmy Mamut, bo o nich tutaj mowa, to produkty w 100% naturalne.
Do wyboru mamy 3 rodzaje:
☆ Panier wielozbożowy (mieszanka mąk: orkiszowej, jaglanej z amarantusa i komosy ryżowej +woda)
☆ Panier kukurydziany (mąka kukurydziana + woda)
☆ Panier z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy + woda)
Produkty te bogate są w błonnik pokarmowy, nie zawierają soli i mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, o którym za chwilę… Warto również dodać, że produkty te skierowane są również dla wegan i wegetarian.
Do czego wykorzystałam Paniery firmy Mamut?
Nie sposób było nie wykorzystać ich jako panierki do kotletów, które są genialnym zamiennikiem bułki tartej. Zarówno mielone, jak i kotlety z kurczaka z piekarnika bez dodatku tłuszczu wyszły boskie! Jako zagęstnik sosów, zup itp. też zdały egzamin bez zarzutu. Panier z ciecierzycy pięknie zagęścił mój sosik do makaronu a’la beszamel.
Biorąc pod uwagę jednak fakt, że jestem z tych „słodkich”, chciałam Wam pokazać inne pyszne sposoby na wykorzystanie tych produktów.
Nie sposób było nie wykorzystać ich jako panierki do kotletów, które są genialnym zamiennikiem bułki tartej. Zarówno mielone, jak i kotlety z kurczaka z piekarnika bez dodatku tłuszczu wyszły boskie! Jako zagęstnik sosów, zup itp. też zdały egzamin bez zarzutu. Panier z ciecierzycy pięknie zagęścił mój sosik do makaronu a’la beszamel.
Biorąc pod uwagę jednak fakt, że jestem z tych „słodkich”, chciałam Wam pokazać inne pyszne sposoby na wykorzystanie tych produktów.
1) Słodkie krokiety z jabłkami
Do ich przygotowania wykorzystałam panierę z ciecierzycy, która nadała wyjątkowego orzechowego smaku. Krokieciki nadziałam jabłkami. Świetnie sprawdzi się również biały ser, powidła czy też wersja na wytrawnie- z mięsem, kapustą itp.).
Składniki: (na 9-10 sztuk)
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
250 ml mleka
250 ml mleka
200 ml wody
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie jabłkowe:
10 średnich jabłek
2 łyżki soku z cytryny
cukier i cynamon- ilość wedle uznania
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
2 jajka
miód po podania
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce, następnie umieścić w lodówce na 30 minut przykrywając miskę talerzem, by ciasto nie chłonęło zapachów z lodówki.
Po tym czasie naleśniki usmażyć na natłuszczonej olejem dobrej nieprzywierającej patelni.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć w garnuszku dodając sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć kilka minutek, by jabłka zmiękły.
Usmażone naleśniki nadziewać jabłkami, zwijać w krokiety i panierować: zamaczać w roztrzepanych w miseczce jajkach, a następnie obtaczać w panierce z ciecierzycy. Krokiety podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Już na patelni można dodać trochę cukru i tak podsmażać lub potem podawać polewając miodem. Smacznego!
Z Paniery kukurydzianej upiekłam kruche ciasteczka z orzechami włoskimi. Nieziemsko kruche, słodkie, proste i szybkie! Przepisem również postanowiłam się z Wami podzielić :).
Składniki: (na 15-20 sztuk)
Składniki: (na 15-20 sztuk)
100 g zimnego masła
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 żółtko
70 g cukru pudru
100 g paniery kukurydzianej Mamut
50 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15-20 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieścić w misce, szybko zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Od razu partiami rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie za cienko) i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Umieszczać je na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 7-10 minut w zależności od wielkości i grubości. Piec do zarumienienia brzegów. Następnie wyjąć, a po przestygnięciu i stwardnieniu zdjąć z blaszki. Smacznego!
Rada:
– uformowane ciastka na blaszce można przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Z wielozbożowej paniery upiekłam kruchą szarlotkę z rodzynkami. Kruche ciasto było zupełnie inne niż te tradycyjne wyłącznie na mące pszennej. Bardzo smaczny i udany eksperyment :). Przepis poniżej.
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23×23 cm)
Wielozbożowe ciasto kruche:
1 op. paniery wielozbożowej Mamut (220 g)
100 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
Nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
100 g rodzynków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody
Beza kokosowa:
3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wielozbożowe ciasto kruche: Panierę wielozbożową, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, jajko oraz żółtka i zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć je, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 60 minut.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki, cynamon i dwie łyżki wody. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną i staną się szkliste. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, pokruszyć palcami, wysypując ciasto na spód kwadratowej blaszki o wymiarach 23×23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podociskać ciasto dłońmi. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Beza kokosowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru i otrzymaniu lśniącej mocnej piany wyłączyć mikser i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wmieszać je szpatułką.
Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłka wyłożyć bezę, wyrównać. Wierzch szarlotki posypać drugą częścią ciasta z lodówki rozkruszając ją palcami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 45 minut do ładnego zarumienienia kruszonki. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Każdy rodzaj paniery firmy Mamut sprawdzi się doskonale do kruszonek, ciast, deserów, panierowania i innych własnych eksperymentów. Powiem Wam, że jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona tymi produktami i z czystym sumieniem Wam je polecam. U mnie zagoszczą, kto wie, może i na stałe… ;). Szukajcie na sklepowych półkach!
4 komentarze
Takich krokietów, to ja jeszcze nie kosztowałam 😛
Moim zdaniem szarlotka wypada najlepiej z tej trójki 😉
Wygląda to bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że nie stosowałam wcześniej takiej panierki, ale chyba czas to zmienic
Serdecznie polecam 🙂 Zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnych panierek 🙂