Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Naleśniki i placuszki

Słodkie krokiety z jabłkami w panierce z ciecierzycy

by Justyna Dragan 31 października 2018
autor Justyna Dragan 31 października 2018
Kochani!
W dzisiejszym dość obszernym wpisie znajdziecie trzy różnorodne przepisy z wykorzystaniem pewnych nowych produktów, które dopiero od niedawna zawitały na sklepowych półkach.

Cenię sobie czysty skład bez ściemy ;). Nowa linia Panier firmy Mamut, bo o nich tutaj mowa, to produkty w 100% naturalne.


Do wyboru mamy 3 rodzaje:
☆ Panier wielozbożowy (mieszanka mąk: orkiszowej, jaglanej z amarantusa i komosy ryżowej +woda)
☆ Panier kukurydziany (mąka kukurydziana + woda)
☆ Panier z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy + woda)

Produkty te bogate są w błonnik pokarmowy, nie zawierają soli i mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, o którym za chwilę… Warto również dodać, że produkty te skierowane są również dla wegan i wegetarian.
Do czego wykorzystałam Paniery firmy Mamut?


Nie sposób było nie wykorzystać ich jako panierki do kotletów, które są genialnym zamiennikiem bułki tartej. Zarówno mielone, jak i kotlety z kurczaka z piekarnika bez dodatku tłuszczu wyszły boskie! Jako zagęstnik sosów, zup itp. też zdały egzamin bez zarzutu. Panier z ciecierzycy pięknie zagęścił mój sosik do makaronu a’la beszamel. 


Biorąc pod uwagę jednak fakt, że jestem z tych “słodkich”, chciałam Wam pokazać inne pyszne sposoby na wykorzystanie tych produktów.



1) Słodkie krokiety z jabłkami



Do ich przygotowania wykorzystałam panierę z ciecierzycy, która nadała wyjątkowego orzechowego smaku. Krokieciki nadziałam jabłkami. Świetnie sprawdzi się również biały ser, powidła czy też wersja na wytrawnie- z mięsem, kapustą itp.).



Składniki: (na 9-10 sztuk)

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
250 ml mleka
200 ml wody
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie jabłkowe:
10 średnich jabłek
2 łyżki soku z cytryny
cukier i cynamon- ilość wedle uznania

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
2 jajka
Panier z ciecierzycy Mamut
miód po podania


Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce, następnie umieścić w lodówce na 30 minut przykrywając miskę talerzem, by ciasto nie chłonęło zapachów z lodówki.

Po tym czasie naleśniki usmażyć na natłuszczonej olejem dobrej nieprzywierającej patelni.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć w garnuszku dodając sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć kilka minutek, by jabłka zmiękły.

Usmażone naleśniki nadziewać jabłkami, zwijać w krokiety i panierować: zamaczać w roztrzepanych w miseczce jajkach, a następnie obtaczać w panierce z ciecierzycy. Krokiety podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Już na patelni można dodać trochę cukru i tak podsmażać lub potem podawać polewając miodem. Smacznego!




2) Kukurydziane ciasteczka z orzechami włoskimi 
Z Paniery kukurydzianej upiekłam kruche ciasteczka z orzechami włoskimi. Nieziemsko kruche, słodkie, proste i szybkie! Przepisem również postanowiłam się z Wami podzielić :).




Składniki: (na 15-20 sztuk)

100 g zimnego masła
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 żółtko
70 g cukru pudru
100 g paniery kukurydzianej Mamut
50 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15-20 połówek orzechów włoskich


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieścić w misce, szybko zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Od razu partiami rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie za cienko) i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Umieszczać je na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 7-10 minut w zależności od wielkości i grubości. Piec do zarumienienia brzegów. Następnie wyjąć, a po przestygnięciu i stwardnieniu zdjąć z blaszki. Smacznego!

Rada:
– uformowane ciastka na blaszce można przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez 15 minut.




3) Wielozbożowa krucha szarlotka z rodzynkami


Z wielozbożowej paniery upiekłam kruchą szarlotkę z rodzynkami. Kruche ciasto było zupełnie inne niż te tradycyjne wyłącznie na mące pszennej. Bardzo smaczny i udany eksperyment :). Przepis poniżej.



Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23×23 cm)

Wielozbożowe ciasto kruche:
1 op. paniery wielozbożowej Mamut (220 g)
100 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
100 g rodzynków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody

Beza kokosowa:
3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
3 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia





Przygotowanie:



Wielozbożowe ciasto kruche: Panierę wielozbożową, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, jajko oraz żółtka i zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć je, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 60 minut.


Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki, cynamon i dwie łyżki wody. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną i staną się szkliste. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, pokruszyć palcami, wysypując ciasto na spód kwadratowej blaszki o wymiarach 23×23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podociskać ciasto dłońmi. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Beza kokosowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru i otrzymaniu lśniącej mocnej piany wyłączyć mikser i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wmieszać je szpatułką.

Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłka wyłożyć bezę, wyrównać. Wierzch szarlotki posypać drugą częścią ciasta z lodówki rozkruszając ją palcami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 45 minut do ładnego zarumienienia kruszonki. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Każdy rodzaj paniery firmy Mamut sprawdzi się doskonale do kruszonek, ciast, deserów, panierowania i innych własnych eksperymentów. Powiem Wam, że jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona tymi produktami i z czystym sumieniem Wam je polecam. U mnie zagoszczą, kto wie, może i na stałe… ;). Szukajcie na sklepowych półkach!
jabłka
4 komentarze
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Gdzie zjeść w Krakowie? (8 miejsc)
następny
Brownie z mango sernikiem

Zobacz również

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Czekoladowe placuszki z ricotty

Placuszki z serem ricotta

Proteinowy omlet z owocami

Naleśniki bez jajek

Bezglutenowe gofry + recenzja aplikacji Dziennik Kalorii

Gofry- przepis podstawowy

Gofry czekoladowe

4 komentarze

Tęczowa Ośmiornica 2 listopada 2018 - 11:39

Takich krokietów, to ja jeszcze nie kosztowałam 😛

odpowiedz
ProstaDieta.pl 18 listopada 2018 - 19:17

Moim zdaniem szarlotka wypada najlepiej z tej trójki 😉

odpowiedz
Marysia 23 listopada 2018 - 07:35

Wygląda to bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że nie stosowałam wcześniej takiej panierki, ale chyba czas to zmienic

odpowiedz
Justyna Dragan 23 listopada 2018 - 21:20

Serdecznie polecam 🙂 Zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnych panierek 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT