Wpadam z prostym przepisem na szybkie pancakes w zdrowszej odchudzonej wersji. Na maślance, pełnoziarnistej mące, słodzone cukrem trzcinowym. Ilość masła zmniejszyłam do zaledwie 10 g, pominęłam także natłuszczanie patelni masłem/oliwą. Udało się tym samym zejść nieco z kaloryczności (jeden placuszek to niecałe 100 kcal), w smaku są przepyszne- lekkie, słodkie i mięciutkie! Z przepisu otrzymamy około 7 sporych sztuk- w przeliczeniu jest to jedna dość duża porcja dla głodnej osóbki lub dwie normalne porcje 😉 Ja podałam je z syropem trzcinowym, świetnie nada się także syrop klonowy. Nie żałujcie owoców do dekoracji! Życzę Wam, by każdy poranek zaczynał się tak smakowitym śniadaniem. Zróbcie je ze swoimi dziećmi, z całą rodziną. Zabierzcie do pracy, szkoły, zjedzcie w wolnej chwili i poczęstujcie nimi osobę obok. Zrobi jej się miło? Na pewno! Nie żałujcie sobie tej placuszkowej przyjemności ;).
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na 7 sztuk)
Pancakes:
- 1 jajko
- 150 ml maślanki naturalnej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 g masła, stopionego
Do podania:
- syrop trzcinowy/klonowy
- borówki lub inne dowolne owoce
PRZYGOTOWANIE
Pancakes: Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodać wszystkie pozostałe składniki i porządnie wymieszać trzepaczką.
Na suchą patelnię lub delikatnie natłuszczoną (ja smażyłam na suchej nienatłuszczonej) nakładać okrągłe porcje ciasta (1,5 łyżki masy = 1 placuszek). Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gorące przełożyć na talerz.
Podawać na ciepło polewając syropem klonowym i dekorując, np. borówkami. Szybkie pancakes w zdrowszej wersji gotowe, życzę smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 placuszek | cały przepis (7 placuszków) | |
wartość energetyczna | 97 kcal | 678 kcal |
białko | 3,9 g | 27,3 g |
tłuszcz | 2,4 g | 16,8 g |
węglowodany | 14,5 g | 101,3 g |
*składniki do podania (syropy, owoce itp.), a także ewentualny tłuszcz do patelni nie zostały wliczone. Kaloryczność obliczona dla samych pancakes.
4 komentarze
Syrop klonowy u mnie odpada- nie smakuje mi 🙂 ale pancaki wyglądają u ciebie przepysznie 🙂
Uwielbiam śniadania na słodko, więc często przeszukuję Internet w poszukiwaniu nowych przepisów. Takie naleśniki są częstym wyborem, jednak robię je z tradycyjnych amerykańskich przepisów, a tutaj wersja jest na zdrowo, więc chętnie ją wypróbuję.
Pysznie wyglądają, aż chce się takie zjeść
Wyglądają pysznie i faktycznie dużą zaletą jest to, że można je szybko przyrządzić.