Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i olejem krótko zmiksować w dużej misce. W innym naczyniu ubić na sztywną lśniącą pianę białka ze szczyptą soli. Prawidłowo ubite wmieszać delikatnie szpatułką do masy mleczno-mącznej. Ciasto będzie dosyć gęste (konsystencja gęstej śmietany). By ułatwić sobie pracę, polecam przelać ciasto do wysokiego naczynia z dzióbkiem, np. miarki- wylewanie ciasta na gofrownicę będzie wtedy łatwiejsze.
Rada:
– Nie ma konieczności przed wylaniem ciasta smarować gofrownicę olejem. W samym cieście jest go sporo, gofry w ogóle nie przywierają do powierzchni (no chyba, że Wasza gofrownica jest słabej jakości- wtedy można ją delikatnie natłuścić dla bezpieczeństwa).
4 komentarze
Czy mleko mogę zastąpić np Woda? Próbowałaś takich? Ja nie mogę mleka pić więc muszę je zastąpić czymś innym. A mleka roślinne odpadają. Pozdrawiam
Nie próbowałam, ale myślę, że nie będzie problemu ;). Będą nieco inne, ale powinny się udać. Pozdrawiam serdecznie 🙂
uwielbiam goofry 🙂
dawno nie robiłam gofrów 🙂 u mojej mamy trzeba natłuścić gofrownicę, a i tak przywierają czasem