209,6K
Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni, w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a’la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).
Składniki: (na 4 sztuki)
320 g mąki pszennej
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
150 g ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka masła, stopionego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimię można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).
Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.
Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a’la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! 😉 Smacznego!
24 komentarze
Ale apetycznie wyglądają :).
A u mnie dzisiaj bułeczki z patelni 🙂 Ten chlebek zapisuję sobie, bo chętnie go przygotuję! Pozdrawiam! O.
Polecam! 🙂
Czy można zrobić takie nadziewane np.npieczarkami czy innym farszem ?
Zrobię,bo mam fioła na punkcie chlebków z patelni!:)
Polecam! 🙂
Uwielbiam takie smaki! Twoje wyglądają rewelacyjnie 🙂
Justynko, widząc u Ciebie ten chleb od razu pomyślałam, że jest pyszny. I się nie pomyliłam. Zestawiałam go z pieczoną piersią kurczaka i razem z nią upieczoną cebulą. Do tego surówka i pełen sukces gotowy :). Może jeszcze mógłby być jakiś sos np czosnkowy, ale i bez niego była wspaniała uczta kulinarna. Prosto i smakowicie :). Na pewno będą powtórki a przepis już podałam dalej :). Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Super zestawienie! To musiało smakować wybornie 👌😊 Pozdrawiam!
Fenomenalny przepis. Szczególnie, kiedy się mąkę pszenną zastąpi orkiszową. Świetnie udają się również w piekarniku, pieczone w 230 stopniach prze 15 minut.
Ja Twoje bazlamy serwuję systematycznie rodzinie już od kilku lat na śniadanie. Posmarowane tylko z wierzchu mieszanką oliwy z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i poszatkowanymi, świeżymi liśćmi kolendry nie mają sobie równych. Nawet mój wybitnie serożerny mąż spróbował ich z serem w formie „a’la pizza” i stwierdził (ku mojemu szczeremu zaskoczeniu), że lepsze są „na czysto”. Wchodzą mnie i moim bliskim do żołądków jak masło. 😛
Ogromne dzięki!
Baardzo się cieszę! Dzięki za dobre słowo. Smacznego!!! 🙂
Mój małżonek często robi podobne. Tylko na kefirze i wodzie. Muszę spróbować Twojego przepisu koniecznie.
Do „wyrastania” ciasta dobrym miejscem jest piekarnik z włączoną lampką – robi w środku ok 30 stopni.
Właśnie rośnie ciasto … skusiłem się ☺️
Wyglądają przepysznie!
Na jaką grubość rozwałkować te placki? Ewentualnie jaką średnicę mają te co Pani robi?
I jeszcze drugie pytanie: te 4 minutki to na małym ogniu?
Czasami piekę na patelni placki drożdżowe.
Inna nazwa „Ruchańce”
Można używać różne rodzaje mąki lub mieszankę mąk.
PYCHA !!! robię je po raz drugi, zniewoliły moje podniebienie <3 dziękuję za przepis .
Podoba mi się ten przepis. Na pewno go wypróbuję.
Witam Czy można użyć jogurtu zamiast śmietany?
U nas zrobily rewolucje ,serwuje gisciom na urodziny ,dzieciaka na obiad z pulledpork do tego surowki z japusty z oliwa ,a druga ze smietana I koniecznie z kwasnej kapusty.Przekrajam w srodku ,stadium wszystko na stol i kazdy sie sam obsluguje.Wkladamy do stodka mieso surowke,nie na lepszego dania.Praktycznie robi się samo.Niebo w gębie.
U nas zrobiły rewolucje ,serwuje gościom na urodziny ,dzieciaka na obiad z pulledpork do tego surówki z kapusty z oliwa ,a druga ze smietana I koniecznie z kwasnej kapusty.Przekrajam w srodku ,stadium wszystko na stol i każdy sie sam obsługuje.Wkładamy do środka mięso surówkę,nie ma lepszego dania.Praktycznie robi się samo.Niebo w gębie.
Ooo zdecydowanie moje smaki! 🙂
mozna takie podpieczone zamrozić i używać w razie potrzeby jako spody do pizzy? pozdrawiam