12,6K
Jedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki. Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Nie tylko zdrowe, ale również bardzo syte, puszyste i smaczne. Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam do szkolnego pudełka lub jako przekąska do pracy!
Składniki: (na około 15 sztuk)
Placuszki:
2 jajka
2 jajka
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej razowej
2 małe dojrzałe banany (lub 1,5 większego)
2 łyżeczki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
odrobina oleju do natłuszczenia patelni
miód, fistaszki, masło orzechowe do podania
Dodatkowo:
odrobina oleju do natłuszczenia patelni
miód, fistaszki, masło orzechowe do podania
Przygotowanie:
Placuszki: Banany obrać, przecisnąć przez praskę. Trzepaczką wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 porządna łyżka masy = 1 placuszek). Smażyć na średnim ogniu z obu stron do ładnego zezłocenia. Podawać na ciepło lub na zimno z miodem, plasterkami banana i masłem orzechowym. Smacznego!
Rady:
- jeśli chcecie, możecie dosłodzić ciasto na placuszki odrobiną miodu lub ksyliotolem. Ja to pomijam, gdyż dojrzałe banany dodają placuszkom słodyczy. Podobnie jak słodkie dodatki, z którymi je podajemy.
10 komentarzy
Ależ puszyste!
O matulu, muszę je spróbować. Kocham banany i masło orzechowe. Te połączenie jest najlepsze! 🙂 Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Czy zamiast mąki pszennej może być jakaś inna mąka -ale bezglutenowa ? i jeśli tak -to jaka ?
Oczywiście można użyć mąki bezglutenowej 🙂 Jaka?? To już zależy od Pani 😉
Pozdrawiam!
Właśnie się robią na śniadanko:)
Smacznego!! 😊
Pyszne:)
😘👌
Dziś na śniadanie były te placuszki i były mega pyszne 💖 😍 nie wiem ile Ty Justynko jesz ich na sniadanie ale ja zjadłam tylko 3 ba są tak sycace że już więcej nie mogłam 😉😋
heh, to prawda, są nieco sycące 😀