26,1K
Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy (klik), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce „Naleśniki i placuszki” znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! 🙂
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
200 g musu jabłkowego z tego przepisu
100 g jogurtu naturalnego
160 g mąki pszennej, przesianej
160 g mąki pszennej, przesianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, zasypać cukrem i solą. Ubić mikserem do jasności i puszystości. Gdy masa jajeczna zwiększy swoją objętość dodać mus jabłkowy, jogurt naturalny, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sok z cytryny. Całość zmiksować do połączenia składników.
Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się przypalić i okazać surowe w środku.
Gotowe racuszki podawać na ciepło posypując cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Czy można użyć mąki jaglanej?
myślę, że tak, ale proporcje mogą się wtedy zmienić 🙂
Od dwóch tygodni, czyli od momentu, gdy znalazłam ten przepis te racuchy zagościły w moim domu już cztery razy 😄 Partner i córeczka są nimi zachwyceni. Dziękuje 🥰
Wyszły przepyszne, mam trójkę dzieci i wszyscy się zajadali. Mam swojej roboty mus jabłkowy z papierówek, który pasuje idealnie. 🙂