Dwukolorowe ciasto na oleju i maślance nadziane masą twarogową. Ekstra wilgotne, długo zachowuje świeżość. Z wierzchu oblane białą czekoladą, która smacznie spływa po bokach. Moim domownikom, fanom wszystkiego, co „sernikowate”, bardzo przypadło do gustu. Polecam! 😉
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 200 ml maślanki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej + 20 g do jasnej części ciasta
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g naturalnego gorzkiego kakao
Nadzienie twarogowe:
- 250 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 50 g kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 1/2 cytryny, sparzonej
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód).
Nadzienie twarogowe: Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia.
Ciasto: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę (300 g) przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbić do miski, wsypać sól i cukier. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości. Nie przerywając ubijania wlewać olej, następnie maślankę. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej dodatkową mąkę (20 g). Ciemne ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Na to nałożyć masę serową i przykryć ciastem jasnym. Wykałaczką delikatnie przemieszać wszystkie warstwy.
Piec w 170 st.C przez około 70 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Wbity do ciasta patyczek nie powinien być oblepiony surowym ciastem (będzie wilgotny, ale od sera, nie od ciasta). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Dodać do niego posiekaną białą czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę wylać na ciasto. Całość można teraz udekorować startą białą czekoladą lub dowolnymi czekoladowymi słodyczami. Schować do lodówki, aż polewa zastygnie. Smacznego!
7 komentarzy
Idealne ciasto do niedzielnej kawy – proste, tradycyjne i bardzo smaczne 🙂
Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Czy mogę poprosić o polecenie konkretnego twarogu?:)
Z mielonych wiaderkowych polecam Mój Ulubiony z WIELUNIA. Polecam także samemu zmielić tłusty twaróg z kostki 😉
Czy zamiast maslanki można użyć jogurtu?
Tak 😉