Dwukolorowe ciasto na oleju i maślance nadziane masą twarogową. Ekstra wilgotne, długo zachowuje świeżość. Z wierzchu oblane białą czekoladą, która smacznie spływa po bokach. Moim domownikom, fanom wszystkiego, co „sernikowate”, bardzo przypadło do gustu. Polecam! 😉
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 200 ml maślanki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej + 20 g do jasnej części ciasta
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g naturalnego gorzkiego kakao
Nadzienie twarogowe:
- 250 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 50 g kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 1/2 cytryny, sparzonej
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód).
Nadzienie twarogowe: Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia.
Ciasto: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę (300 g) przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbić do miski, wsypać sól i cukier. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości. Nie przerywając ubijania wlewać olej, następnie maślankę. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej dodatkową mąkę (20 g). Ciemne ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Na to nałożyć masę serową i przykryć ciastem jasnym. Wykałaczką delikatnie przemieszać wszystkie warstwy.
Piec w 170 st.C przez około 70 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Wbity do ciasta patyczek nie powinien być oblepiony surowym ciastem (będzie wilgotny, ale od sera, nie od ciasta). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Dodać do niego posiekaną białą czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę wylać na ciasto. Całość można teraz udekorować startą białą czekoladą lub dowolnymi czekoladowymi słodyczami. Schować do lodówki, aż polewa zastygnie. Smacznego!
11 komentarzy
Idealne ciasto do niedzielnej kawy – proste, tradycyjne i bardzo smaczne 🙂
Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Czy mogę poprosić o polecenie konkretnego twarogu?:)
Z mielonych wiaderkowych polecam Mój Ulubiony z WIELUNIA. Polecam także samemu zmielić tłusty twaróg z kostki 😉
Czy zamiast maslanki można użyć jogurtu?
Tak 😉
Pyszne ciasto. Użyłam serka Mój Ulubiony, dałam 200 g i zmniejszyłam ilość śmietany do ok. 40 g. Dałam też całą skórkę z cytryny bo lubię cytrynowy smak 🙂 Ciasto bomba, wszystkim smakowało. Ja piekłam 60 minut i po tym czasie było już dobre.
Bardzo łatwe ciasto. Twarogu nie mielilam bo mi się nie chciało. Dodałabym zdjęcie – ale się nie da 😂
Jestem w trakcie przeprowadzki, wszystkie blaszki już pojechały, poza jedna tortownica 17cm. Czy mogę w niej upiec to ciasto, czy mi ucieknie? Jezeli mogę to czas pieczenia bez zmian? Pozdrawiam
Niechcacy kupilam budyń z cukrem. Czy mogę z niego skorzystać? Ile mniej dać zwykłego cukru w takim przypadku?