3,8K
Kolejna odsłona niezastąpionej owsianki- na mleku migdałowym z syropem klonowym i podprażonymi na suchej patelni migdałami. Sama nie wiem co przyjemniejsze, czy jej robienie, czy jedzenie… ;).
Składniki: (na 2 porcje)
400 ml mleka migdałowego
8 łyżek płatków owsianych (najlepiej górskich)
1 łyżka syropu klonowego+ odrobina do podania
30 g migdałów
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, gotować przez kilka minutek do zgęstnienia. Pamiętajcie, by od zagotowania nieustannie mieszać owsiankę, by się nie przypaliła. Garnuszek zdjąć z ognia, a do owsianki dodać łyżkę syropu klonowego, wymieszać. Odstawić na 5 minut pod przykryciem, by płatki napęczniały.
Gorącą owsiankę przelać do dwóch miseczek. Posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami i polać syropem klonowym. Podawać od razu. Smacznego!