5,8K
Słodkie i kruche. W trakcie pieczenia rozpływają się na boki, po czym lekko się unoszą i rumienią. Wiórki kokosowe delikatnie wyczuwalne dające przyjemny posmak. Samo ciasto jest dosyć klejące i potrzeba odrobiny precyzji przy formowaniu ciasteczek. Polecam!
Składniki: (na 20-25 sztuk)
200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 żółtko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g białej czekolady
40 g wiórków kokosowych
130 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać żółtko i aromat, miksować. Wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz startą czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Powstałą masę schłodzić w lodówce 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej pomagać sobie małą łyżeczką) i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 15 minut do zarumienienia boków. Polecam blaszkę z ciasteczkami umieścić na wyższych piętrze w piekarniku, gdyż lubią się przypalać od spodu.
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, by zastygły i stwardniały. Następnie delikatnie zdjąć za pomocą szerokiej łopatki. Smacznego!
3 komentarze
Świetny blog! Zapraszam do obserwacji 😉
Uwielbiam zaglądać na Twojego bloga, gdy mam ochotę coś upiec w weekend, a nie mam pomysłów – pełno tu inspiracji, a tym raczej wybór padnie właśnie na te ciasteczka 🙂
Ciasteczka są super i MEGA pyszne! Polecam każdemu.