Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Bez kategoriiCIASTATarty i ciasta kruche

Tarta migdałowa z jabłkami i cynamonem

by Justyna Dragan 5 lipca 2020
autor Justyna Dragan 5 lipca 2020

Dzień dobry! Od dłuższego czasu w kawiarniach królują tarty, przeróżne tarty! Od wytrawnych, po słodkie, z owocami, kremami, przyciągające uwagę każdego klienta. Przygotowałam dla Was cudowny wypiek składający się z trzech warstw: kruchego maślanego spodu, nadzienia migdałowego na wzór frangipane poszerzonego o aksamitny crème pâtissière i nutkę cynamonu, a także jabłka skropione cytryną w postaci plasterków dekorujących całą tartę. Brzmi dobrze? Zachęcam Was dzisiaj do skorzystania z poniższego przepisu ;). Jeśli macie ochotę, śmiało pochwalcie się efektami, np. na Instagramie oznaczając mój profil, bym mogła widzieć Wasze dzieła. Udanych wypieków!


SKŁADNIKI

(na formę o średnicy 24 cm)

Kruchy spód:

  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • szczypta soli

Crème pâtissière:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g żółtek (2 żółtka z dużych jajek lub 3 z mniejszych)
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Nadzienie migdałowe frangipane:

  • 150 g płatków migdałowych
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • cały powyższy crème pâtissière

Jabłka:

  • 500 g jabłek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, zagnieść wszystkie składniki w jednolitą kulę ciasta (jak najszybciej, by nie ocieplać masła). Ciasto spłaszczyć dłonią, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Jabłka: Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienie. Pokroić w plasterki. Przełożyć do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Pozostawić pod przykryciem na 60-90 minut. W tym czasie zająć się pozostałymi składowymi wypieku ;).

Crème pâtissière: Mleko i śmietankę podgrzać w jednym garnku z połową ilości cukru (25 g) oraz z cynamonem. W czasie, gdy śmietanka się podgrzewa zacząć ubijać żółtka z drugą połową cukru (25 g) na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Gorącą  mieszankę z mleka i śmietanki (zdjętą z palnika tuż przed zagotowaniem) stopniowo wlewać do ubitych żółtek, energicznie mieszając/miksując. Następnie całą masę z powrotem przelać do garnuszka po mleku i ponownie postawić na palniku. Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając), aż krem zgęstnieje i się zagotuje.

Przełożyć go do głębokiego talerza lub miski, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała ona kremu (unikniemy powstania kożucha). Pozostawić do wystudzenia.

Nadzienie migdałowe frangipane: Płatki migdałowe zmiksować na mączkę, np. w młynku do kawy. Następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami nadzienia łącznie z ostudzonym crème pâtissière (składniki można krótko zmiksować lub rozetrzeć łyżką/trzepaczką).

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła (podsypując mąką). Zawinąć na wałek i ostrożnie przenieść nad formę na tartę o średnicy 24 cm, dokładnie wykleić. Wystające ciasto ściąć ostrym nożem (resztki zlepić w jedną masę, można zrobić z nich, np. kruche ciasteczka do kawy). Formę z ciastem schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut. Następnie przykryć pogniecionym kawałkiem papieru do pieczenia, a na papier wysypać specjalne ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i nie pozwolą mu zbytnio urosnąć (kulki można zastąpić, np. ryżem lub fasolą).

Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i zapiekać jeszcze przez około 5 minut w 180 st.C do delikatnego zarumienienia. Po tym wyjąć z piekarnika.

Na gorący kruchy spód wyłożyć nadzienie migdałowe, wyrównać szpatułką. Na górze poukładać odsączone na ręczniku papierowym plasterki jabłek (na zakładkę, ciasno obok siebie, delikatnie dociskając do nadzienia).

Piec w 180 st.C przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie. Wyjąć, wystudzić, warto schłodzić tartę kilka godzin w lodówce. Dodatkowo można oprószyć z wierzchu cynamonem. Smacznego!


RADY

  • zamiast płatków migdałowych, które należy zmielić w domu, można użyć gotowej mąki migdałowej ze sklepu.

ZALECANA KOLEJNOŚĆ PRACY

  1. ciasto kruche, zagniecenie + chłodzenie
  2. jabłka
  3. crème pâtissière
  4. nadzienie migdałowe frangipane
  5. podpieczenie kruchego spodu
  6. pieczenie kompletnej tarty

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/12 tarty) cała tarta
wartość energetyczna 451 kcal 5413 kcal
białko 7,8 g 93,4 g
tłuszcz 26,0 g 311,9 g
węglowodany 46,5 g 557,9 g

cynamonjabłkapłatki migdałowewykorzystanie żółtek
5 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Bagietki pszenne na zaczynie poolish
następny
Tarta z orzechami laskowymi i brzoskwiniami

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

Tarta z orzechami laskowymi i brzoskwiniami

5 komentarzy

Klaudia Jaroszewska 20 lipca 2020 - 11:42

Oooo, tyle kalorii. Raj dla mnie 🙂 wygląda przepysznie 🙂

odpowiedz
Tarta migdałowo-borówkowa - Justyna Dragan 3 sierpnia 2020 - 13:39

[…] czas temu przedstawiałam Wam tartę z nadzieniem migdałowym i jabłkami. Podążając tym tropem, przyszedł czas na kolejny fenomenalny wypiek z użyciem mielonych […]

odpowiedz
Delektujemy 23 września 2020 - 12:22

Mniam, ta tarta to coś akurat pode mnie, uwielbiam ją:) Jest w sam raz do popołudniowej niedzielnej kawki:) Mąż w pełnie się ze mną zgadza:D

odpowiedz
Maja 6 listopada 2020 - 11:41

Cynamonowa rozkosz… uwielbiam takie wypieki 🙂

odpowiedz
Fit lunch 25 listopada 2020 - 08:57

Ja uważam, że tarta to w ogóle ciekawe odkrycie kulinarne. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i można ją robić na wiele sposobów. Zarówno słodka i jak i słona jej wersja są rewelacyjne. Tu został podany znakomity przepis. Ten maślany spód, już rozpływa się w ustach. Jabłka, nadzienie migdałowe…to są moje smaki. Już nie mogę się doczekać, kiedy już u mnie zagości tarta w tak pysznej odsłonie.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Sernik z masłem orzechowym

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki pr Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki przegląd 2020r. 😉 Jaki był? Określę go słowem nieco „INNY” ☺️ 

🤍 zdana matura
🤍 rozpoczęcie studiów w Wawce 
🤍 nowa praca i nauka na stanowisku baristy
🤍 szkolenie cukiernicze w Łodzi
🤍 kurs fotografii kulinarnej w Warszawie
🤍 regularna siłownia (do czasów, aż jej nie zamknęli 🙈)
🤍 współpraca z wieloma markami
🤍 prowadzenie licznych warsztatów kulinarnych
🤍 3 miejsce w europejskim konkursie „Passion For Food Photography Competition”
🤍 rozpoczęcie świadomej pielęgnacji włosów ✌️😅
🤍 stworzenie wielu nowych przepisów dla najlepszej Społeczności ❤️
🤍 wyzwania #tłustyujusty , #jagodziankidraganki , czy też wspólne wypiekanie piernika staropolskiego
🤍 i wiele wiele innych... 🥰

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Wam Drodzy Czytelnicy- za cały ten rok, za codzienną aktywność, dobre słowo, liczne rozmowy, dyskusje i mnóstwo Waszych zdjęć 🤍 Dziękuję także wszystkim markom, z którymi miałam przyjemność współpracować i tworzyć wartościowe kampanie.

To był dziwny rok, wierzę, że 2021 sytuacja w kraju i na świecie będzie się systematycznie poprawiać. Bądźmy dobrej myśli.

Kochani!
Życzę Wam udanego Sylwestra, bawcie się dobrze. Niech ten nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego ❤️

Do usłyszenia!! 😘😘 

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#bestnine2020#2020
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.