Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTATarty i ciasta kruche

Tarta migdałowo-borówkowa

by Justyna Dragan 3 sierpnia 2020
autor Justyna Dragan 3 sierpnia 2020

Jakiś czas temu przedstawiałam Wam tartę z nadzieniem migdałowym i jabłkami. Podążając tym tropem, przyszedł czas na kolejny fenomenalny wypiek z użyciem mielonych migdałów. Ponownie przygotujemy kruche ciasto na maśle, do środka nałożymy migdałowy krem z nutą wanilii i całość upieczemy na złoty kolor. Po przestudzeniu wysmarujemy glazurą zrobioną z dżemu morelowego, odrobiny wody, cytryny i cukru. Wierzch przyozdobimy sezonowymi świeżymi borówkami amerykańskimi, wypiek oprószymy cukrem pudrem. Tak prezentuje się tarta marzeń! Gdy przyjrzycie się etapom przygotowania, wcale nie jest to pracochłonne i czasochłonne ciasto. Zadbajcie o dobre składniki- o prawdziwe masło i naturalny ekstrakt z wanilii (lub laskę wanilii). Tarta nie jest wysoka, pamiętajcie, by wyklejając ciasto do formy, brzegi ściąć na wysokość około 2 cm. W innym wypadku, będzie się wydawało, że nadzienia jest za mało, a brzegi ciasta będą nieestetycznie wystawać ponad borówki. Życzę Wam dużo przyjemności z pieczenia. Jeśli wypróbujecie ten przepis, zachęcam do podzielenia się efektami w postaci zdjęć- śmiało wpadajcie na Instagram i pochwalcie się efektami. Z czystą przyjemnością publikuję Wasze prace na Instastories ;).


SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 120 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mniejsze jajko

Nadzienie migdałowe:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Glazura morelowa:

  • 50 g dżemu morelowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: mąkę, mielone migdały, cukier puder i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Nie należy zbyt długo zagniatać ciasta, by niepotrzebnie nie ocieplać składników. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm na stolnicy oprószonej mąką. Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm, dobrze powyklejać. Nożem ściąć brzegi, które powinny mieć około 2 cm wysokości. Z resztek ciasta można upiec kruche ciasteczka do kawy.  Formę ze spodem tarty schować do lodówki na kolejne 15-30 minut (lub krócej w zamrażalniku).

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C, a także przygotować nadzienie migdałowe: miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie wbić jajko, miksować. Wlać ekstrakt i wsypać mielone migdały, ponownie zmiksować do połączenia.

Na schłodzony spód wyłożyć nadzienie migdałowe, wyrównać szpatułką. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia nadzienia i brzegów kruchego spodu. Wystudzić, a następnie ostrożnie wyjąć z formy (ja korzystam z formy z wyjmowanym dnem, co znacznie ułatwia sprawę).

Glazura morelowa: wszystkie składniki zblendować na gładko, następnie przelać do garnuszka i podgrzewać przez chwilę, aż glazura się zagotuje i zgęstnieje. Gdy przestygnie wysmarować nią wierzch tarty. Tartę udekorować borówkami. Można pokusić się także o listki świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!


RADY

  • do przepisu możecie wykorzystać sklepową mąkę migdałową lub samodzielnie w domu (np. w młynku do kawy) zmielić płatki migdałowe lub migdały blanszowane (bez skórki).
  • do nadzienia wykorzystujemy ekstrakt z wanilii lub świeżą laskę wanilii. Żadnych aromatów za 0,99 zł!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/10 tarty) cała tarta
wartość energetyczna 383 kcal 3832 kcal
białko 6,2 g 62,0 g
tłuszcz 22,4 g 224,1 g
węglowodany 39,5 g 394,9 g

*wartości odżywcze przybliżone

* przepis zmodyfikowany z książki „Szkoła cukiernictwa” D’Olivier Platon.

borówki amerykańskiedżemmigdały
6 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Tarta z orzechami laskowymi i brzoskwiniami
następny
Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi owocami

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

6 komentarzy

Monika 3 sierpnia 2020 - 15:12

Musze koniecznie ja zrobic 😀

odpowiedz
Asia 3 sierpnia 2020 - 21:50

Smacznie i zdrowo. Muszę kupić tylko blaszke do tarty

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2020 - 19:43

Bardzo polecam! A blaszka przyda się nie raz! 😉

odpowiedz
zuzanna 7 sierpnia 2020 - 13:44

Jeszcze takiej nie miałam okazji spróbować. Dobrze że w tym roku mam sporo borówek w ogrodzi 🙂

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 9 sierpnia 2020 - 19:27

Kolejne pyszności 🙂 jak ty tak możesz nas tu kusić ? 😀

odpowiedz
Fale Dunaju z malinami - Justyna Dragan 16 sierpnia 2020 - 21:55

[…] […]

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT