W piątek zakończyliśmy nasze coroczne półkolonie w Przystanku11 w Zabrzu. Przez pięć dni 12-ście dzieci dzielnie pracowało w kuchni, poznając nowe smaki i ucząc się przygotowywać zarówno klasyczne podstawowe potrawy, jak i te bardziej wyszukane. Z naszej kuchni wyszło wiele fantastycznych wypieków i dań, m.in. wegański Pad Thai, wytrawne ptysie z pastą jajeczną, trzy rodzaje zupy (koperkowa, krupnik i krem brokułowo serowy), trójkąty z ciasta filo ze szpinakiem, łososiem i serkiem, warzywne kaszotto, obłędne bajgle z hummusem, rukolą, burakiem i camembertem. Nie zabrakło także budyniowych naleśników z waniliowym serkiem i pomarańczą oraz ciepłej szarlotki z połówkami jabłek podanych z lodami. Desery w postaci budyniu jaglanego z musem truskawkowym czy najlepsze owsiano-karmelowe ciastka, które dzieci pokochały, też zagościły na naszych stołach! Co roku mamy tradycję, że ostatniego dnia pieczemy wspólny pożegnalny tort. W tym roku, w roli podtrzymania tego zwyczaju, przywiozłam ciasto, które jest bohaterem tego wpisu. To maślane delikatne ciasto z kremem waniliowo-ananasowym i sezonowymi świeżymi owocami. Kwintesencja lata! W kremie znajdziemy karmelizowany ananas, cały wypiek tworzy pyszny i piękny deser. Nie wahaj się poczęstować nim gości. Serdecznie polecam zapoznać się z przepisem, upiec i cieszyć się tym smakiem. Poniżej zostawiam Wam małą fotorelację z półkolonii ;).
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 25 cm)
Ciasto maślane:
- 160 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelizowany ananas:
- 1/2 mniejszego ananasa
- 15 g masła
- 15 g cukru trzcinowego
Krem waniliowo-ananasowy:
- 200 ml mleka
- 20 g masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 10 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cały karmelizowany ananas (patrz wyżej)
Dodatkowo:
- 150 g borówek amerykańskich
- 150 g czerwonych porzeczek
- 1 mandarynka
- cukier puder do prószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto maślane: piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą do jasności i puszystości. Następnie wbić jajko, wlać ekstrakt i stopniowo wlewać śmietankę kremówkę, miksować, aż masa się ujednolici. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w 170 st.C przez około 25 minut do ładnego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. Dopiero wtedy oddzielić ciasto nożykiem od rantów formy i przełożyć na duży talerz lub paterę.
Karmelizowany ananas: ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić w plasterki, a te jeszcze na mniejsze kawałki. Podsmażać na maśle z cukrem trzcinowym przez około 5 minut, aż nadmiar soku odparuje. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Krem waniliowo-ananasowy: mleko zagotować z masłem i połową cukru. W tym czasie żółtka ubić w wysokim naczyniu z drugą połową cukru i ekstraktem z wanilii na jasną i puszystą masę, Następnie wsypać obydwie mąki i jeszcze chwilę ubijać. Nie przerywając miksowania, wlewać stopniowo gorące mleko. Po wlaniu mniej więcej połowy mleka, przelać mieszankę żółtkowo-mleczną z powrotem do garnka i postawić na palnik. Energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i zagotowania kremu. Zdjąć, nakryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wmieszać przygotowany wcześniej karmelizowany ananas.
Składanie: na maślane ciasto wyłożyć krem waniliowo-ananasowy, przykryć świeżymi owocami: borówkami, porzeczkami i wyfiletowanymi cząstkami mandarynki. Oprószyć cukrem pudrem, można udekorować świeżą miętą lub bazylią. Smacznego!
RADY
- pamiętajcie, by składniki ciasta maślanego były w temperaturze pokojowej. Jajko i masło należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.
- jeśli lubicie mniej słodkie wypieki, zmniejszcie ilość cukru pudru w cieście maślanym.
- do tego ciasta świetnie sprawdzą się także maliny, truskawki lub brzoskwinie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/ 10 ciasta) | całe ciasto | |
wartość energetyczna | 369,2 kcal | 3692 kcal |
białko | 4,7 g | 46,5 g |
tłuszcz | 20,3 g | 202,7 g |
węglowodany | 43,6 g | 436,2 g |
*wartości przybliżone
*inspiracja: książka „Szkoła cukiernictwa” D’Olivier Platon
6 komentarzy
Co jedno to piękniej wygląda 😉
Ciasto idealne, chetnie skorzystam z Twojego przepisu 😀
Ale super. Dużo owoców Tak jak lubię.
[…] […]
Pięknie wygląda to ciasto! Od razu kojarzy się ze słońcem i letnimi dniami. Moja rodzina uwielbia wypieki z owocami, zwłaszcza z borówkami. To ciasto z pewnością będzie jednym z ich ulubionych. Muszę koniecznie spróbować je przyrządzić. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć tak smaczne i efektowne jak Twoje 🙂
Owocowe wypieki znikają u nas w moment 😉 Żałuję tylko, że nie mam aż takich zdolności do pieczenia, jednak wydaje mi się, że z tym ciastem poradzę sobie bez problemu. Zimą ciężko o świeże owoce, ale na pewno w sklepie uda się coś znaleźć, ostatnio widziałam truskawki i borówki.