Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Babki i ciasta ucieraneCIASTACiasta kremowe, przekładane

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi owocami

by Justyna Dragan 8 sierpnia 2020
autor Justyna Dragan 8 sierpnia 2020

W piątek zakończyliśmy nasze coroczne półkolonie w Przystanku11 w Zabrzu. Przez pięć dni 12-ście dzieci dzielnie pracowało w kuchni, poznając nowe smaki i ucząc się przygotowywać zarówno klasyczne podstawowe potrawy, jak i te bardziej wyszukane. Z naszej kuchni wyszło wiele fantastycznych wypieków i dań, m.in. wegański Pad Thai, wytrawne ptysie z pastą jajeczną, trzy rodzaje zupy (koperkowa, krupnik i krem brokułowo serowy), trójkąty z ciasta filo ze szpinakiem, łososiem i serkiem, warzywne kaszotto, obłędne bajgle z hummusem, rukolą, burakiem i camembertem. Nie zabrakło także budyniowych naleśników z waniliowym serkiem i pomarańczą oraz ciepłej szarlotki z połówkami jabłek podanych z lodami. Desery w postaci budyniu jaglanego z musem truskawkowym czy najlepsze owsiano-karmelowe ciastka, które dzieci pokochały, też zagościły na naszych stołach! Co roku mamy tradycję, że ostatniego dnia pieczemy wspólny pożegnalny tort. W tym roku, w roli podtrzymania tego zwyczaju, przywiozłam ciasto, które jest bohaterem tego wpisu. To maślane delikatne ciasto z kremem waniliowo-ananasowym i sezonowymi świeżymi owocami. Kwintesencja lata! W kremie znajdziemy karmelizowany ananas, cały wypiek tworzy pyszny i piękny deser. Nie wahaj się poczęstować nim gości. Serdecznie polecam zapoznać się z przepisem, upiec i cieszyć się tym smakiem. Poniżej zostawiam Wam małą fotorelację z półkolonii ;).

bajgiel z hummusem, rukolą, burakiem i camembertem

maślane ciasto z kremem ananasowym i świeżymi owocami

praca, praca, praca..!

przygotowujemy mus truskawkowy do jaglanego deseru.

zupa krem brokułowo-serowy

krupnik ląduje do miseczek!

czas na naleśniki!

szprycujemy ptysie

kilkoro uczestników półkolonii

naleśniki z waniliowym serkiem i pomarańczą

szarlotka z połówkami jabłek, dekorowanie babeczek

SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 25 cm)

Ciasto maślane:

  • 160 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelizowany ananas:

  • 1/2 mniejszego ananasa
  • 15 g masła
  • 15 g cukru trzcinowego

Krem waniliowo-ananasowy:

  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 10 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cały karmelizowany ananas (patrz wyżej)

Dodatkowo:

  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 1 mandarynka
  • cukier puder do prószenia

PRZYGOTOWANIE

Ciasto maślane: piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą do jasności i puszystości. Następnie wbić jajko, wlać ekstrakt i stopniowo wlewać śmietankę kremówkę, miksować, aż masa się ujednolici. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w 170 st.C przez około 25 minut do ładnego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. Dopiero wtedy oddzielić ciasto nożykiem od rantów formy i przełożyć na duży talerz lub paterę.

Karmelizowany ananas: ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić w plasterki, a te jeszcze na mniejsze kawałki. Podsmażać na maśle z cukrem trzcinowym przez około 5 minut, aż nadmiar soku odparuje. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Krem waniliowo-ananasowy: mleko zagotować z masłem i połową cukru. W tym czasie żółtka ubić w wysokim naczyniu z drugą połową cukru i ekstraktem z wanilii na jasną i puszystą masę, Następnie wsypać obydwie mąki i jeszcze chwilę ubijać. Nie przerywając miksowania, wlewać stopniowo gorące mleko. Po wlaniu mniej więcej połowy mleka, przelać mieszankę żółtkowo-mleczną z powrotem do garnka i postawić na palnik. Energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i zagotowania kremu. Zdjąć, nakryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wmieszać przygotowany wcześniej karmelizowany ananas.

Składanie: na maślane ciasto wyłożyć krem waniliowo-ananasowy, przykryć świeżymi owocami: borówkami, porzeczkami i wyfiletowanymi cząstkami mandarynki. Oprószyć cukrem pudrem, można udekorować świeżą miętą lub bazylią. Smacznego!

RADY

  • pamiętajcie, by składniki ciasta maślanego były w temperaturze pokojowej. Jajko i masło należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.
  • jeśli lubicie mniej słodkie wypieki, zmniejszcie ilość cukru pudru w cieście maślanym.
  • do tego ciasta świetnie sprawdzą się także maliny, truskawki lub brzoskwinie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/ 10 ciasta) całe ciasto
wartość energetyczna 369,2 kcal 3692 kcal
białko 4,7 g 46,5 g
tłuszcz 20,3 g 202,7 g
węglowodany 43,6 g 436,2 g

*wartości przybliżone

*inspiracja: książka „Szkoła cukiernictwa” D’Olivier Platon

ananasborówki amerykańskiemandarynkiporzeczki
6 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Tarta migdałowo-borówkowa
następny
Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

6 komentarzy

Klaudia Jaroszewska 9 sierpnia 2020 - 19:54

Co jedno to piękniej wygląda 😉

odpowiedz
Monika 10 sierpnia 2020 - 18:35

Ciasto idealne, chetnie skorzystam z Twojego przepisu 😀

odpowiedz
Ewa 11 sierpnia 2020 - 20:53

Ale super. Dużo owoców Tak jak lubię.

odpowiedz
Fale Dunaju z malinami - Justyna Dragan 16 sierpnia 2020 - 21:58

[…] […]

odpowiedz
Silico 7 września 2020 - 17:18

Pięknie wygląda to ciasto! Od razu kojarzy się ze słońcem i letnimi dniami. Moja rodzina uwielbia wypieki z owocami, zwłaszcza z borówkami. To ciasto z pewnością będzie jednym z ich ulubionych. Muszę koniecznie spróbować je przyrządzić. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć tak smaczne i efektowne jak Twoje 🙂

odpowiedz
Serwis 25 stycznia 2021 - 14:32

Owocowe wypieki znikają u nas w moment 😉 Żałuję tylko, że nie mam aż takich zdolności do pieczenia, jednak wydaje mi się, że z tym ciastem poradzę sobie bez problemu. Zimą ciężko o świeże owoce, ale na pewno w sklepie uda się coś znaleźć, ostatnio widziałam truskawki i borówki.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT