Owsiane ciasteczka z posmakiem karmelu i cynamonu. Tylko podstawowe składniki i chwila roboty. W piekarniku z niewinnych bladych krążków przeistaczają się w złociste i pachnące na cały dom ciastka o wybornym smaku. Delikatnie chrupkie po brzegach, miękkie w środku. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
(na 10-12 sztuk)
- 100 g masła
- 200 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 średnie jajka
PRZYGOTOWANIE
Masło stopić w garnuszku. Gdy przestygnie wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodać również jajka. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Masę odstawić na bok na 30 minut.
Po tym czasie na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformować 10-12 kopczyków. Zwilżoną w wodzie łyżką lub dłonią spłaszczyć i nadać ciasteczkom okrągły kształt. Pamiętajcie, by zachować odległości pomiędzy ciastkami (rozejdą się na boki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 17-20 minut do pięknego złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić na blaszce do stwardnienia, po czym zdjąć i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
RADY
- ciastka wzbogacić można o dowolne orzechy, nasiona lub żurawinę.
- cukier trzcinowy nadaje ciastkom karmelowego posmaku. Można go w ostateczności zastąpić zwykłym białym cukrem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 ciastko (z 12 upieczonych) | całość przepisu | |
wartość energetyczna | 186,8 g | 2242 kcal |
białko | 3,9 g | 46,2 g |
tłuszcz | 9,0 g | 108,5 g |
węglowodany | 23,1 g | 277,6 g |
*wartości przybliżone
8 komentarzy
Muszą być bardzo dobre. Jestem ciekawa jak smakują.
https://jaglusia.wordpress.com/
Witam,
dodać płatki owsiane błyskawiczne czy górskie?
Dowolnie 🙂
Górskie będą zdrowsze.
Pozdrawiam!
Witam,
nie mogę znaleźć przepisu na ciemne ciastka z białą fasolą, czy przepis został usunięty?
Cześć! Zostanie nieco zmodyfikowany i na pewno pojawi się na blogu 😉
[…] jabłek podanych z lodami. Desery w postaci budyniu jaglanego z musem truskawkowym czy najlepsze owsiano-karmelowe ciastka, które dzieci pokochały, też zagościły na naszych stołach! Co roku mamy tradycję, że […]
Czym najlepiej zastąpić mąkę pszenną?
np orkiszową 🙂