1,9K
Jutro Sylwester, więc szukacie zapewne przekąsek… tylko mi nie mówcie, że kupiliście już sklepowe chipsy! Nie znoszę ich! O wiele bardziej lubię te domowe, np. z gruszek. Dla mnie im bardziej przypalone tym smaczniejsze :). Fit wersja pobija wszystkie chipsy! Polecam.
Składniki:
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 twarde gruszki
Przygotowanie:
Wodę, sok z cytryny oraz miód umieścić w garnuszku, zagotować. Ostudzić. Gruszki umyć, osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki (2-3 mm), najlepiej przy pomocy szatkownicy. Każdy plasterek zanurzyć w przestudzonym syropie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok. 15-20 minut, aż gruszkowe chipsy zbrązowieją i stwardnieją. W razie potrzeby, gdyby za szybko się rumieniły zmniejszyć temperaturę pieczenia, a także odwrócić plasterki na druga stronę. Gdyby po tym czasie chipsy nie były jeszcze chrupiące, dopiec kolejne kilka minut. Chrupiące i złociste wyjąć i pozostawić na blaszce do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
5 komentarzy
Wow, ale świetny pomysł :). Muszę spróbować!
Czy gruszki można zastąpić innymi owocami?
Tak, np. jabłkami 🙂 Trzeba wtedy kontrolować czas pieczenia- w zależności od owoców może się od różnić.
W jakiego rodzaju pojemniku najlepiej przechowywać, tj. szklanym, plastikowym… i jak długo można je przechowywać?
Nie za długo- pod wpływem wilgoci miękną. Pojemnik dowolny 🙂 Najlepiej przekładać chipsy papierem/pergaminem by się nie posklejały 🙂