22,6K
Zajadałam się nimi przez całą podstawówkę. W szkolnym sklepiku kosztowały grosze i schodziły jak świeże bułeczki. Słodkie i uzależniające, takie je właśnie pamiętam. Po kilku latach postanowiłam zrobić je samodzielnie. To moje drugie podejście i ponownie bardzo udane (robiłam z połowy porcji podanej w przepisie). Do ich przygotowania wystarczą zaledwie 3 składniki: masło, puszka masy krówkowej i preparowany ryż. Nic prostszego! Najsmaczniejsze tego samego dnia.
Składniki: (na ok. 14 sztuk)
1 puszka masy krówkowej (400 g)
120 g ryżu preparowanego
100 g masła
Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka. Do garnka przełożyć również masę krówkową. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi i powstanie płynna gorąca masa. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać do masy 3/4 ryżu preparowanego (ok. 90 g). Dobrze wymieszać, a po 2 minutkach dodać resztę ryżu i energicznie wymieszać, by cały ryż oblepił się masą krówkową.
Z tak przygotowanej masy uformować okrągłe lub podłużne szyszki. Masa będzie się kleić, najlepiej formować zwilżonymi w wodzie dłońmi. Szyszki wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem można włożyć je do papilotek- nie pobrudzimy się za bardzo :). Smacznego!
4 komentarze
Jakim aparatem robisz zdjęcia i jak osiągnęłaś taką biel na tych zdjęciach? ����
Jakim aparatem robisz zdjęcia? I jak osiągnęłaś taką biel na zdjęciu, uczę się i chciałabym wiedzieć ��?
Witam,
posiadam lustrzankę Sony. Najważniejsze jest światło, obowiązkowo naturalne dzienne. Reszta to kwestia treningu, czasu, prób i błędów 🙂
Pozdrawiam!
Ja mam trochę inny przepis 25 dag krówek, 25 dag toffi, kostka masła, ryż preparowany, dalej robię jak w przepisie powyżej. Toffi nadają szyszkom innego smaku. Radzę spróbować 😊