Mam nadzieję, że ta szarlotka zasmakuje Wam tak samo, jak mojej rodzince :). Nie jest to typowa szarlotka na kruchym cieście. Jabłka nie są starte, nie mają też postaci musu, plasterków czy ćwiartek. Używamy tu całych połówek ;). Tak dokładnie! Dzięki nim ciasto wygląda unikalnie i intrygująco. Szczerze polecam!
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach 38x25cm)
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 7-8 mniejszych jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru pudru
- 30 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Podzielić na dwie równe części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Po tym czasie jedną część cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (ok. 38×25 cm). Polecam rozwałkowywać na arkuszu papieru do pieczenia, delikatnie podsypując mąką, by ciasto nie kleiło się do wałka. Wraz z papierem przenieść do formy, wyrównać i ewentualnie przyciąć brzegi. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, schować do lodówki. W taki sam sposób rozwałkować drugą część ciasta również umieszczając potem w lodówce (np. na tacce lub desce). Tą częścią będziemy przykrywać jabłka, więc warto rozwałkować ją o kilka centymetrów szerzej z każdej strony, by podczas nakładania na górę szarlotki otuliła ona całe jabłka (również przy krawędziach).
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Jabłka umyć, przekroić na połówki. Obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek poukładać na cieście w blaszce, posypać cukrem (1-2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Całość nakryć drugą rozwałkowaną na prostokąt częścią ciasta, delikatnie podociskać, by ciasta „wpadło” pomiędzy jabłka. Ponakłuwać widelcem, piec w 190 st.C przez 40 minut na złoty kolor. Wyjąć i przestudzić.
Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem, lukrem polać jeszcze ciepłą szarlotkę. Odstawić na bok do wystudzenia lub podawać na ciepło. Smacznego!
Po więcej inspiracji zajrzyj tutaj: Szarlotki i jabłeczniki
24 komentarze
Mmm bardzo ją lubię, sama robiłam już jej 2 opcje- z serkiem oraz bez i każda pyszna, więc zazdroszczę smaku! 🙂
A z serkiem to jak ?
Można użyć serka Danio 🙂 Sprawdzi się świetnie. Pozdrawiam!
A co to jest ten serek Danio? U nos to tylko kozi, krowi albo łowczy. Który to z tych?
To serek homogenizowany 🙂
Bardzo ciekawie wygląda ta szarlotka:)
Ciekawy przepis zrobię taką , dzięki .
Bardzo fajna i dosc szybka w wykonaniu
Bardzo fajna i dosc szybka w wykonaniu
Wygląda apetycznie. Ciekawe czy w prodiżu by wyszło. Niestety nie posiadam piekarnika ��
Chm..trudno mi powiedzieć czy szarlotka by się udała. Nie posiadam takiego urządzenia 😉
Ale warto spróbować!
Pozdrawiam 🙂
najlepszy przpis na szarlotkę 😉 przepyszna i szybka w wykonaniu 😉 Dziękuję za przepis! 😉
Mam pytanko ile trzymać trzeba to ciasto w lodowce?
Minimum 30 min 😉 Pozdrawiam!
wybrałam jogurt, ciasto się chłodzi. Czekam na efekty. Dzięki za przepis. 🙂
Gorąco polecom. Pikno, a tu pod górami niezwykle popularno. Moja matka taką piece juz od sześciu lot, zawse to samo wychodzi. Wspaniałe. To sie ceni.
Pozdrawiam serdecznie!
Jaką mąkę najlepiej wybrać, żeby tak plastycznie przykryła jabłka? 🙂 Do kruchego zazwyczaj używam krupczatki z Lubelli, ale tu raczej się nie sprawdzi
Ja użyłam mąki pszennej typ 650 o sporej zawartości białka (11 g) 😉
A jaką odmianę jabłek wybrać najlepiej?
Kwestia gustu, jakie lubisz najbardziej 😉 Ważne, by były dość małe. Pozdrawiam!
Bardziej chodziło mi o to,aby po upieczeniu były miękkie 😉 niektóre jabłka nawet w muffinkach pozostaja w takich twardych kawałkach…
[…] Nie zabrakło także budyniowych naleśników z waniliowym serkiem i pomarańczą oraz ciepłej szarlotki z połówkami jabłek podanych z lodami. Desery w postaci budyniu jaglanego z musem truskawkowym czy najlepsze […]
Pyszne ciasto! Idealnie słodkie i wilgotne. Zrobilam dzisiaj i goście byli zachwyceni 🙂 Polecam!