90,4K
Chyba najprostszy chlebek na Nastoletnich Wypiekach. Tradycyjny, codzienny, wypiekany z mąki pszennej. Ma chrupiącą skórkę i puszysty miąższ. Z przepisu otrzymamy jeden średniej wielkości bochenek. Chlebek można wyrobić wieczorem i włożyć do lodówki na pierwsze wyrastanie. Rano wystarczy krótko wyrobić, uformować, odstawić do napuszenia i upiec. Pamiętajcie, by piec go w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu otrzymamy naprawdę wyjątkowo smaczną skórkę 😉 Polecam!
Składniki:
10 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
600 g mąki pszennej typ 750
10 g soli
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do „ruszenia drożdży”. Więcej przeczytasz tutaj.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić- tym razem króciutko i uformować w podłużny bochenek. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą. Po to?? Po to, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy lśniącą i chrupiącą skórkę 🙂
Chlebek nacechować nożem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Dobrze upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia”.
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia”.
30 komentarzy
Super! 😉 Na pewno wypróbuje 😉
POLECAM! 🙂
Chleb wygląda świetnie! Ale czy na pewno jest tam 10 gram drożdży??? Tylko tyle? Wydaje mi się, że to za mało, może powinno być 100 gram?
10 g 🙂
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć mąki żytniej typ 720?
Tak oczywiscie!
Pozdrawiam 😉
Dziękuję 🙂
Niestety z mąki żytniej gluten nie uwalnia się tak jak z pszennej, stąd nie da się upiec chleba żytniego bez foremki. Ciasto jest lejące i ma inną strukturę
To prawda, ale wydaję mi się, że nie powinno być problemów…
Następnym razem proszę spróbować pół na pół. Pozdrawiam! 🙂
Dzisiaj upiekłam z tego przepisu chlebuś tylko dodałam 100 gram maki orkiszowej i garść otrębów 😃
Piekłam go na kamieniu wyszedł super 😃😃
chlebek super pyszny
To jest przepis na bułkę a nie na chleb , czy wy wiecie w ogóle czym jest chleb ?? Ktoś powinien zacząć wsadzać was do więzienia za to .. Tak po za tym ten przepis jest bardzo dobry ! Tylko powstanie z niego ciasto na BUŁKI !!!!! A nie na CHLEB !!!!! Chleb jest na zakwasie !!!!!
Czy mogę dać mąkę pszenną typ 650?
Tak 😉
Witam serdecznie,
a czy można użyć drożdży instant? Świeżych już nie mam, a strasznie chciałabym upiec ten chlebek 🙂
Pozdrawiam,
Ania
Witam 🙂
Oczywiście można użyć drożdży instant. Należy ich dać o połowę mniej niż swieżych, czyli w tym wypadku 5 g. Proszę również pamiętać, by pominąć wtedy przygotowywanie rozczyn. Drożdże wystarczy wymieszać ze wszystkimi składnikami i dalej postępować jak w przepisie 🙂 Pozdrawiam i trzymam kciuki, by chlebek się udał.
Jak upiec chleb na zakwasie
Jak upiec chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie pieczony w domu jaki jest przepis
Na blogu znajdziesz przepis na domowy zakwas chlebowy krok po kroku:
https://justynadragan.pl/2016/02/zakwas-chlebowy-krok-po-kroku.html
Czy będzie mozliwa opcja wydruku pdf z Pani strony?
Lubię mieć przepisy na kartce
Tak, na dniach postaram się zapewnić taką opcję ☺️
Czy do tego chlebka można użyć mąki chlebowej tym550
Tak 😉
Czy można dodać do ciasta ziemniaki? A jeśli tak, to kiedy? 🙂
Niestety nie próbowałam 😉
Dzień dobry Czy można go upiec ze zwykłej mąki pszennej?
tak 🙂
Jeden przepis wypróbowałem. Chlebek był smaczny – szybko zniknął :). Wypróbuję następne.
CZY MOZNA FO ZROBIC W WYPIEKACZU DO CHLEBA