2,9K
Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny i uprażonych orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”. Jest mięciutki, puszysty, a ponadto nie sprawia problemów podczas przygotowania. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest cudowny. Żurawina nadaje chlebku słodyczy i sprawia, że jest wyjątkowy. Naprawdę polecam!
Składniki:
250 ml zimnej wody
5 kostek lodu
20 g świeżych drożdży
20 g miodu
450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta
½ łyżeczki soli
100 g suszonej żurawiny
50 g uprażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, wlać do niej rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, aż nie będzie kleić się do rąk (polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Na koniec wmieszać suszoną żurawinę.
Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagnieść, dodając orzechy włoskie. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy keksówki o długości mniej więcej 30 cm, w której będziemy piec chleb. Keksówkę należy wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką! Formę z ciastem odstawić na 1 godzinę do napuszenia chlebka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 st.C i piec jeszcze ok. 30 minut. Kiedy chleb jest upieczony? Gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos.
Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!