3,3K
Kolejna walentynkowa propozycja. Kruche ciasteczka w kształcie serca wypełnione czerwoną galaretką. Małe, skromne, a takie smaczne 🙂 Włożone do śniadaniowe pudełka ucieszą każdego. Polecam!
Składniki: (na 35-40 sztuk)
Ciasto kruche:
225 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
Dodatkowo:
białko do sklejenia ciastek
1/2 op. czerwonej galaretki, np. truskawkowej
1/2 szkl wrzącej wody
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej).
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować białkiem i położyć na nie serduszka z dziurką. Lekko przycisnąć, by ciasteczka się skleiły.
Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Serca piec przez ok. 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostudzenia. Tężejącą delikatnie wlewać we wgłębienia ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia. Jeśli zależy nam na czasie, polecam włożyć ciasteczka na chwilę do lodówki. Smacznego!
1 komentarz
Śliczne!