Fale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkukrotnie z różnymi owocami. Dziś polecam Wam wersję z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Poza sezonem spokojnie można użyć mrożonych malin (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami itp. Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam! 😉
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleka + 2 łyżki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- 2 łyżki kakao
- ok. 300-400 g malin
Krem budyniowy:
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypywać cukier. Cały czas miksując dodać żółtka, następnie strumyczkiem wlać olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką.
Połowę ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i dwie łyżki mleka, wymieszać. Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.
Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie prawie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Wlać ekstrakt waniliowy, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzone ciasto. Schłodzić do stężenia.
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać w garnuszku, wrzucić posiekane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać jeszcze na najsłabszej mocy palnika. Jednolitą, błyszczącą polewę rozprowadzić na kremie budyniowym. Ciasto Fale Dunaju schłodzić w lodówce. Smacznego!
5 komentarzy
bardzo lubię to ciasto, a całe wieki nie jadłam
uwielbiam to ciacho!
jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta,ale muszę powiedzieć,że wygląda apetycznie
Ciasto zrobiłam z jabłkami, Wyszło nie za słodkie, idealne do kawy, Zaniosłam parę kawałków do pracy i wszystkim smakowało :), Na pewno jeszcze nie raz zrobię to ciasto. Dziękuję za przepis :). Pozdrawiam ciepło.
Bardzo sie ciesze. Pozdrawiam! 😉