2,2K
Puszyste, leciutkie placuszki śniadaniowe z kaszy manny. Najlepiej smakują na ciepło. Przygotuje je każdy, bo są proste i nie wymagają specjalnych umiejętności! Polecam.
Składniki: (na 8-10 sztuk)
150 ml mleka
100 g kaszy manny błyskawicznej
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Wsypać do niego kaszę mannę, wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać cukier, żółtko i olej, wymieszać. W czystej i suchej miseczce ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać szpatułką do masy z kaszy manny.
Patelnię rozgrzać natłuszczając ją olejem. Nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron do zarumienienia (obracać łopatką). Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami itp. Smacznego!
1 komentarz
delikatne i lekkie- pycha!