Czas na kolejną tartę, tym razem z mnóstwem prażonych orzechów laskowych i brzoskwiń. Na kruchym spodzie znajdujemy orzechowe nadzienie, następnie plasterki brzoskwiń, a całość zalana jest cynamonowo-orzechową zalewą z palonym masłem. Z przepisu otrzymamy 12 porcji. Nie żałujcie kubka dobrej kawy, zaproście znajomych! To będzie pyszne popołudnie ;).
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 24 cm)
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 30 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 90 g zimnego masła
- 1 jajko
Nadzienie orzechowe:
- 80 g prażonych orzechów laskowych (bez skórki), zmielonych
- 80 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 40 g mąki pszennej
Zalewa orzechowa:
- 25 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 20 g prażonych orzechów laskowych (bez skórki), zmielonych
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód: Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w misce. Dodać zimne masło, rozetrzeć palcami. Następnie wbić jajko i zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta (jak najszybciej, by nie ocieplać masła). Ciasto spłaszczyć dłonią, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Nadzienie orzechowe: Orzechy laskowe zmielić na piasek, np. w młynku do kawy. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodać jajko i ekstrakt, miksować. Na koniec wsypać mąkę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć na sicie z syropu, pokroić w plasterki i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła (podsypując mąką). Zawinąć na wałek i ostrożnie przenieść nad formę na tartę o średnicy 24 cm, dokładnie wykleić. Wystające ciasto ściąć ostrym nożem (resztki zlepić w jedną kulę, można zrobić z nich, np. kruche ciasteczka do kawy). Spód ponakłuwać widelcem, następnie rozsmarować nadzienie orzechowe, posypać dodatkowymi zmielonymi orzechami laskowymi (20 g) i poukładać dokładnie osuszone plasterki brzoskwiń.
Tartę wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować zalewę orzechową…
Zalewa orzechowa: Masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać, aż stanie się brązowe i zacznie pięknie pachnieć (palimy masło). Jajko ubić z cukrem i cynamonem do puszystości, strumyczkiem wlewać gorące masło, miksować. Zalewę równomiernie wylać na tartę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i zapiekać jeszcze przez około 15 minut do ładnego zarumienienia i ścięcia się zalewy orzechowej. Wyjąć, wystudzić, dobrze jest schłodzić tartę kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Inspiracja: książka „Szkoła cukiernictwa” D’Olivier Platon
RADY
- brzoskwinie należy dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym przed wyłożeniem na nadzienie orzechowe.
- orzechy laskowe można kupić już prażone lub uprażyć je samemu w domu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 tarty) | cała tarta | |
wartość energetyczna | 340,0 kcal | 4079 kcal |
białko | 5,5 g | 65,5 g |
tłuszcz | 20,3 g | 243,3 g |
węglowodany | 34,6 g | 415,1 g |
*wartości przybliżone
4 komentarze
Tarta to cudowne ciasto 🙂 a w Twojej wersji musi smakować obłędnie
Zrobię. Na pewno zrobię! Wygląda przepysznie 😉
Melduję,że zrobiłam i było naprawdę pyszne 😉 moojemu partnerowi też bardzo smakowało 🙂
Pyszna i efektowna tarta 👍