6,9K
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce (mąki przesiać), wymieszać trzepaczką do połączenia tak, by nie było żadnych grudek. Miskę z ciastem schować do lodówki na 15-30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać.
Naleśniki bez jajek to trochę jak piłkarze bez piłki. Coś w tym jest, gdyż najdelikatniejsze i najbardziej puszyste naleśniki zawsze mają w składzie jajka. Co jednak zrobić, gdy w lodówce nie znajdziemy ani jednego jaja? Czy trzeba rezygnować z przygotowania naleśników? Pewnie, że nie! Dzisiejszy przepis uratuje Was w każdej kryzysowej sytuacji. Te wegańskie naleśniki są elastyczne i miękkie jednak pod jednym warunkiem, o którym napisałam w radach na samym dole wpisu (doczytajcie uważnie). Z ulubionym domowym dżemem, owocami lub oprószone cukrem pudrem przyciągną wszystkich naleśnikożerców. Umyjcie ręce i do roboty!
Składniki: (na 5 cienkich naleśników)
1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
1/2 szklanki wody (125 ml)
100 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego + odrobina do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce (mąki przesiać), wymieszać trzepaczką do połączenia tak, by nie było żadnych grudek. Miskę z ciastem schować do lodówki na 15-30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Rady:
– można użyć dowolnego mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego, kokosowego itp. Jeśli nie zależy Wam na wegańskiej wersji naleśników- użyjcie mleka krowiego.
– z podanej porcji otrzymamy 5 cienkich naleśników w zależności od wielkości patelni. Dużym łasuchom polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.
– usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerzu. Tym sposobem nie stwardnieją, pozostaną elastyczne i łatwo będą się zwijać.
– naleśniki można podać zarówno w wersji na słodko, jak i słono. W wersji wytrawnej zmniejszcie ilość cukru w cieście.
5 komentarzy
Nie miałam kiedyś jajka i zrezygnowałam z naleśników 🙁 ale skoro można bez.. dzisiaj sprawdzam 😀
Polecam! 😉
Super opcja! Też wiele razy obchodziłam się smakiem, bo nie miałam jajka 😉
czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej żytniej? w jakich proporcjach? nie mam tej ziemniaczanej 🙂
Można, jednak wspomniana przez Ciebie mąka jest mąką ciężką, nieoczyszczoną, która chłonie więcej płynów niż mąka pszenna. Z tego też powodu możliwe, że użyjesz jej nieco mniej w przepisie 😉 Nie podam dokładnych propozycji, gdyż nie robiłam jeszcze tych naleśników na tej mące. Pozdrawiam!