Kolejny przepis, który ląduje w zakładce Obiady. To pomysł na dynię! Wegańskie curry z ciecierzycą, szpinakiem, dynią, orzechami i wieloma innymi wybornymi składnikami. Przygotuj na rodzinny obiad, ugotuj na spotkanie ze znajomymi- zasmakuje na pewno! Polecam podawać z ryżem jaśminowym ;).
SKŁADNIKI
(na 3 porcje)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 duży świeży pomidor
- 400 g dyni piżmowej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 50 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz, słodka papryczka, curry (przyprawa lub pasta)
- dowolne prażone orzechy do posypania (u mnie brazylijskie)
- świeża kolendra, limonka
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać obrany i posiekany imbir, pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, gotować, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodać odsączoną ciecierzycę i świeży szpinak. Całość zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryczką i curry. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą, limonką, prażonymi orzechami i ryżem jaśminowym. Smacznego!
RADY
- Jak gotować ryż jaśminowy? Na początku ryż płuczemy pod zimną wodą, następnie odsączamy i umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (proporcje ryżu do wody = 1:1,3. przykładowo 1 szklanka ryżu i 1,3 szklanki wody). Wodę z ryżem solimy, stawiamy na palnik, zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut do miękkości. Po tym czasie zestawiamy z palnika i trzymamy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
3 komentarze
Wege curry uwielbiam pod każdą postacią <3
Uwielbiam wegańskie dania, ten curry wygląda smakowicie!
400 gram dyni przed czy po pokrojeniu? „Skóra” tej dyni wygląda na dość grubą i ciężką. Wprawdzie dramy nie będzie jak sypnę za dużo ale wolę zapytać 🙂