Pikantna zupa krem dyniowo-pomidorowa z mleczkiem kokosowym i sosem chili. Jeśli lubicie ostre potrawy, ta zupa na pewno Wam zasmakuje! Warzywa pieczemy w piekarniku, po czym blendujemy z resztą składników otrzymując idealnie gładki krem o cudownie intensywnym kolorze. Jesienne wieczory będą rozgrzewające! 😉
SKŁADNIKI
(na 3-4 porcje)
- 5 większych pomidorów malinowych
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 100 g mleczka kokosowego z puszki
- 1/2 łyżki sosu chili (ilość kontrolować)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryczka, kumin
- do podania: orzeszki piniowe, posiekana kolendra
PRZYGOTOWANIE
Pomidory, dynię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Warzywa umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec w 190 st.C przez ok. 30-45 minut, aż dynia będzie miękka, a pomidory puszczą sporo soku. Wyjąć, po przestudzeniu obrać ze skórki dynię, pomidory i paprykę.
Upieczone warzywa zblendować na gładko, przelać do garnka. Dodać mleczko kokosowe, sos chili i przyprawy. Całość zagotować. Warto przetrzeć jeszcze przez sito, by uzyskać idealnie gładką konsystencje.
Pikantna zupa krem dyniowo-pomidorowa gotowa. Podawać z podprażonymi orzeszkami piniowymi i posiekaną kolendrą. Smacznego!
4 komentarze
O rany, no banalna do zrobienia! I podoba mi się, że nie jest na żadnym bulionie, co znacząco przyspiesza proces powstawania 😀 Wypróbuję!
Osobiście bardzo lubię dania z dodatkiem mleczka kokosowego. Myślę, że to dobry przepis na jesienną zupkę :).
Uwielbiam pikantne zupy. Skorzystam z przepisu
[…] konsystencji zupa, którą przygotujecie na obiad albo ciepłą kolację. Zachęcamy do sprawdzenia przepisu Justyny, która swoją blogową przygodę kulinarną zaczęła jak miała 15 lat! Teraz jest miłośniczką […]