Brownie to jedno z ciast, które przygotujemy w kilka chwil. Dodatek masła orzechowego wzbogaca jego smak. Sam wypróbuj tej wersji, nie żałuj sobie ;).
SKŁADNIKI
Brownie:
- 150 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 duże jajka
- 200 g cukru
- większa szczypta soli
- 90 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja)
- sól- ilość wedle upodobań
PRZYGOTOWANIE
Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.
Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.
1 komentarz
Jaka ilosc skladnikow dla tortownicy 24 cm? 😊