9,1K
Tapioka to kasza otrzymywana z rośliny o nazwie maniok. Można ją spotkać w postaci białych perełek, płatków lub mąki. Zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Nie jest to produkt łatwo dostępny, jednak jeśli popytamy w sklepach ze zdrową żywnością, na pewno go tam znajdziemy. Polecam również rozejrzeć się w internecie- tam na pewno kupimy tapiokę! Z perłowych kuleczek przygotować możemy m.in. taki pyszny pudding z owocami. Dzisiejsza propozycja jest z prażonymi jabłkami z wyczuwalną nutą cynamonu. Polecam na śniadanie lub do słoiczka do pracy.
Składniki: (na 2 porcje)
550 ml mleka
70 g tapioki (ok. 1/3 szklanki)
2 łyżki syropu klonowego
2 słodkie jabłka, średniej wielkości
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnka, dodać syrop klonowy, podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem wsypać tapiokę i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając, aż tapioka zmięknie, zeszkli się i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany pudding zestawić z palnika.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wraz z sokiem z cytryny, wodą i cynamonem umieścić w garnuszku. Dusić kilka minut mieszając, aż jabłka będą szkliste i delikatnie zmiękną.
Na spód dwóch słoiczków wyłożyć odrobinę prażonych jabłek, na to gęsty pudding z tapioki. Udekorować resztą jabłek i listkami świeżej mięty. Smacznego!
Rady:
- syrop klonowy można zastąpić ksylitolem, erytrolem, cukrem trzcinowym, lub innym słodzikiem. Nie polecam miodu, gdyż rozrzedza on pudding.
- mleko krowie można zastąpić roślinnym.
- podczas gotowania puddingu, pamiętajcie o mieszaniu, by kuleczki tapioki nie przywarły do garnka.
- jabłka podczas prażenia można dosłodzić. Ja tego nie robię, lubię gdy kontrastują ze słodkim puddingiem.
7 komentarzy
Oj, tym razem przepis nie dla mnie, bo nie jem jabłek.
Bardzo lubimy tapiokę! Najczęściej łączymy ją z musem mango bądź truskawka z maliną. Koniecznie musimy spróbować połączyć ją prażonymi jabłkami 🙂 Pozdrawiamy!
jabłka uwielbiam. Do kulek tapiokowych podchodzę z dystansem, ale się do nich przekonuję 🙂
Lubię pudding:) Sprawdzę, bo dawno nie jadłam z jabłkami.
Świetne! Zazywczaj wykorzystywaliśmy chia do takich puddingów. Teraz spróbujemy z Tapioką. A w takim słoiczku to będzie idealny deser do zabrania do pracy. Do kawusi 🙂
Co prawda nie przepadam za jabłkami w deserach, no chyba że w jabłeczniku 😛 ale przepis wypróbuję z pewnością. Zamienię jabłka na morele lub brzoskiwnie i mysle ze rownie bedzie super!
bardzo fajny, lekki deser 🙂