2,5K
Przepis na ciastka rogaliki z gotowanych ziemniaków. Rogaliki ziemniaczane to fantastyczny pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: „Co zrobić z wczorajszych ziemniaków”, przypomnijcie sobie o tym przepisie ;).
Składniki: (na ok. 25 rogalików)
Ciasto z ziemniakami:
280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
200 g tłuczonych ziemniaków (np. tych pozostałych z obiadu)
80 g cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
3 kropelki olejku migdałowego
1 białko jajka
Dodatkowo:
ok. 300 g kremu czekoladowego typu Nutella
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (te pozostałe z ciasta ziemniaczanego)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto z ziemniakami: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuczone ziemniaki, wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać zimne masło, olejek migdałowy i ubite na sztywną pianę białko jaja (żółtko odstawić na bok). Całość zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto podzielić na 2-3 mniejsze części. Każdą cienko rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, następnie przykładając talerz odrysować koło. Podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zwinąć w rogalika zaczynając od szerszej strony.
Uformowane rogaliki umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Wysmarować je pozostałym żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis zmodyfikowany z książki „Smaki Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich”.
6 komentarzy
Świetny przepis!
Zapisuję sobie do zrobienia.
Te rogaliki wyglądają bosko. Chętnie zjadłabym kilka.
apetyczne !
wyglądają cudownie <3 Moja babcia robiła podobne, tylko mieszała czekoladę z orzechami. Cudo!
Taki widok z rana i już cały dzień będzie mi lecieć ślinka! Litości! 😉
Kolejny wyprobowany i udany wypiek z Twojej kolekcji przepisow. Konczyla mi sie zwykla maka, to reszte (ok. 50 g) uzupelnilam pszenna maka pelnoziarnista. Zamiast olejku migdalowego – waniliowy, jako nadzienie – domowy dzem aroniowy. Do ciasta dodalam szczypte soli, oczywiscie nie zapominajac dodac tez szczypty soli do ubijanego bialka! Mozna tez pewnie zrobic te rogaliki z jakims kwasnym nadzienien (kwaskowate owoce lub dzem). Wypiek jest rzeczywiscie kruchy. Przepis zapisany na przyszlosc, z pewnoscia zrobie ponownie! Ciekawy sposob, aby zuzyc wczorajsze ziemniaki, ktore najlepiej rozdriabniac jak sa jeszcze cieple.