7,3K
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×30 cm)
Ciekawa propozycja znanego wszystkim brownie z nietypowym sernikiem o smaku mango. Kolory, które widzicie na zdjęciach, są autentyczne, żadnego filtru tu nie ma! Brownie prezentuje się naprawdę fantastycznie zarówno na żywo, jak i na zdjęciach. Smak interesujący, słodkie ciasto, szybciutkie w przygotowaniu. Można jeść tuż po wystudzeniu. Serdecznie polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×30 cm)
Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
duża szczypta soli
90 g mąki pszennej
Mango sernik:
1/2 dojrzałego mango
100 g twarogu półtłustego z kostki
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
1/2 dojrzałego mango
Przygotowanie:
Mango sernik: Mango obrać ze skórki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować blenderem do gładkości, by grudki twarogu nie były widoczne.
Brownie: Masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Łyżeczką zrobić wgłębienia i w te miejsca nałożyć masę serowo-mangową. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę mango (1/2 sztuki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut.
Upieczone brownie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
9 komentarzy
Pychota, musze zrobic na weekend :*
Mango obrać ze skórki bo niewiem jak obrać?
Obrać ze skórki i usunąć pestkę 😉
Pani Justyno, właśnie wyciągnięte z pieca. Już mam wizję hieroglifów w tej technice. Jutro będzie degustacja. Piękny przepis!
Ależ genialnie wygląda <3 piękne połączenie kolorów, a przez samo czytanie ślinka mi cieknie 🙂
Tak naprawdę to takie coś jadłbym dzień i noc.Wszystko tutaj wygląda po prostu prze pysznie.
Jestem bardzo zadowolony z całego tego blogu bo wszystko jest bardzo idealnie napisane.Sam na pewno nic lepiej bym nie napisał.
Jaka uzywasz do tego ciasta gorzka czekolade? albo ktora polecasz? masz jakis zamiennik na gorzkie kakao?
Roznie 😉 czesto gorzkie 70%
Co do kakao .. tutaj kakao nie używamy, a jeśli chcemy czymś go zamienić to warto spojrzec dokładnie w konretny przepis ☺️ Czasem możemy zastapic go mąką, a czasem jest niezbędny😉