38,6K
Rady:
– proporcje bakalii można dowolnie modyfikować i poszerzać o skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy itp.
Wiem, że po świętach mało kto ma ochotę na cokolwiek do jedzenia, ale nie mogłam pozwolić, by ten przepis czekał do następnego roku. Dzisiaj troszkę o naszych tradycyjnych śląskich makówkach na mleku, czyli o jednej z obowiązkowych potraw z maku na świątecznym stole w tym regionie. Urodziłam się na Górnym Śląsku i wciąż tutaj mieszkam. Odkąd tylko pamiętam, w Wigilię zawsze była spora, najczęściej biała miseczka we wzorki z czymś, co wyglądem raczej nie zachęcało do spróbowania. Takie to wodniste, papkowate i w dodatku z rodzynkami… jak to małe dziecko, na język nasuwało mi się tylko jedno słowo: fuuujj!!! Co roku makówki przygotowywała moja Babcia (podobnie jak kompot z suszu, ale do niego wciąż nie umiem się przekonać ;)). Wszyscy się nimi objadali, a ja omijałam je szerokim łukiem. Jednak w tym roku to się zmieniło. Pokochałam nasze śląskie makówki na tyle, że w te święta zrobiłam je sama.
Jak się robi makówki po śląsku?
Moje nie są tak bardzo wodniste jak u mojej Babci. Słodzone są tylko miodem i mają mnóstwo bakalii! Gotowane oczywiście na mleku, ale w biedniejszych domach gospodynie robiły też na wodzie. Masę makową przekłada się moczonymi w gorącym mleku sucharkami lub bułkami. Potrawa podawana najczęściej w misce. Swoją drogą, jestem ciekawa czy je znacie. Słyszałam, że w innych regionach mówi się na nie „makiełki”…?
Jak się robi makówki po śląsku?
Moje nie są tak bardzo wodniste jak u mojej Babci. Słodzone są tylko miodem i mają mnóstwo bakalii! Gotowane oczywiście na mleku, ale w biedniejszych domach gospodynie robiły też na wodzie. Masę makową przekłada się moczonymi w gorącym mleku sucharkami lub bułkami. Potrawa podawana najczęściej w misce. Swoją drogą, jestem ciekawa czy je znacie. Słyszałam, że w innych regionach mówi się na nie „makiełki”…?
Składniki:
Makówki:
200 g maku mielonego
1 litr mleka
50 g masła
50 g miodu (lub więcej)
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
ok. 150 g sucharków
3/4 szkl gorącego mleka
2 łyżeczki miodu
kilka migdałów i orzechów do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Makówki: Mielony mak zalać mlekiem (1 litr) w dużym garnku. Dodać masło, miód oraz wszystkie bakalie (można je posiekać). Całość gotować przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Masa zgęstnieje.
Gorące mleko (3/4 szkl) wymieszać z miodem. Do jednej większej miski lub kilku mniejszych nakładać naprzemiennie gorącą masę makową i zamoczone w mleku z miodem sucharki. Wierzch makówek udekorować wedle uznania, np. migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi itp. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Najlepsze następnego dnia. Smacznego!
Rady:
– proporcje bakalii można dowolnie modyfikować i poszerzać o skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy itp.
– sucharki można zastąpić chałką lub maślanymi pszennymi bułkami.
– makówki należy przechowywać w lodówce.
15 komentarzy
Podoba mnie się ten przepis, jestem fanką bakali w cieście 🙂
Polecam! 😉
U nas makiełki zapieka się w piekarniku, z wiórkami masła na wierzchu (bakalie są tylko w masie makowej) i podaje na ciepło.
Ewa
A to ciekawie! 😀
Super, napewno wypróbuje 🙂
Też bym przetestowała takie makówki. Jestem ciekawa jak smakują takie makówki.
Makiełki Wielkopolskie to swojski grubiej krojony makaron, ugotowany. Mak gotowana na mleku , mielony trzy razy, doprawiany masłem, miodem lub odrobiną cukru, soli. To mieszamy z ugotowanym makaronem. Podawane na ciepło. Najlepsze na nastepny dzień odgrzewane na maśle. Bez bakali. U nas w domu jest kolejka po makiełki.
To taki kluski z makiem tzw. tak to się nazywa też w innych częściach Polski. Natomiast makówki.. bądź makiełki … to tego nigdy nie jadłam.. tak samo kutii nie jadłam… muszę zrobić!!
Takie jedzenie to ja bardzo chętnie bym zjadł w jakiś wolny weekend.Tylko tak naprawdę to nie ma mi kto ugotować to.
mak mogę jeść w każdej ilości i nie tylko na święta 😉
To jest najlepszy przepis na makówki. Takie robię od 40 lat i są przepyszne:) Pozdrawiam Iza N
Jaką funkcję spełnia masło w przepisie ? Czy moge pominąć ?
walor smakowy, zagęszcza 😉
można pominąć w ostateczności 🙂
Dziękuję za wpis! mniam