13,5K
Słodkie i energetyczne batony z mnóstwem orzechów, bakalii, a także z jabłkami i płatkami owsianymi. Nie kruszą się, co jest jednym z głównych problemów domowych batoników. Nie obciążam ich także po upieczeniu żadną deską, gdyż tego nie potrzebują. Dobrze się kroją, świetne do szkolnego lunchboxa dziecka! Zmierzałam się z nimi dwukrotnie- za pierwszym razem nie wyszły takie, jak powinny. Po drobnych modyfikacjach uzyskałam efekt, na którym mi zależało. Kluczem do sukcesu jest zmiksowanie części suchych składników na piasek. Dzięki tej czynności batony są wilgotne, ale co ważne zwarte i nie rozlatują się w dłoniach. Wypróbujcie 🙂
Składniki: (na ok. 18 sztuk)
2 średnie jabłka
150 g daktyli bez pestek
100 g miodu
100 g masła orzechowego
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki orzechów laskowych
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszać w misce z cynamonem, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Odmierzyć 1 szklankę tych suchych składników i zmielić je na piasek, np. w malakserze. Wmieszać z powrotem.
Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z wody i zblendować na papkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Podgrzewać w garnku przez kilka minut, aż puszczą sok i zmiękną. Do jabłek dodać zblendowane daktyle, miód oraz masło orzechowe. Całość podgrzewać mieszając. Na koniec wmieszać suche składniki.
Masę przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podociskać zwilżoną w wodzie łyżką i wyrównać powierzchnię.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Następnie pokroić na 18 równych batoników. Smacznego!
9 komentarzy
Super, bardzo lubię takie domowe batony 🙂 Zawsze robiłam takie najprostsze bez pieczenia, czyli masło orzechowe, miód i płatki owsiane, ale pieczone też chętnie zjem
Polecam!! 🙂
Czy masła albo masła kokosowego dodać w takiej samej ilości?
Tak
nigdy nie robiłam sama batoników 🙂
Super przepis. Czym można zastąpić masło orzechowe?
Polecam jednak zostawić- łączy składniki i nadaje pysznego orzechowego posmaku. Ewentualnie można spróbować zastąpić innym tłuszczem, np. masłem lub olejem kokosowym. Pozdrawiam!
Witam, jak długo można przechowywać batoniki? I jak to robić, w lodówce czy zamkniętym pudełku?
Spokojnie kilka dni bez lodówki ☺️