8,2K
Niezbyt wysokie, ale bardzo wyraziste w smaku i eleganckie ciasto o zachęcającej nazwie. I w dodatku bez pieczenia! Otulona Brzoskwinka składa się z herbatnikowego spodu, kokosowej warstwy, tytułowej brzoskwinki i delikatnego kremu z sera ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje nowoczesnego ciasta, właśnie je znalazł! 😉
Składniki: (na blaszkę 20×30 cm)
Składniki: (na blaszkę 20×30 cm)
Herbatnikoy spód:
200 g maślanych herbatników
100 g masła
Warstwa kokosowa:
250 ml mleka
150 g wiórków kokosowych
50 g cukru
100 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Warstwa śmietankowa z ricottą:
250 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
50 g cukru pudru
250 g sera ricotta
5 g żelatyny w proszku
20 ml zimnej wody
Dodatkowo:
4 połówki brzoskwiń z puszki
80 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Herbatnikowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. przy pomocy wałka lub w malakserze. Masło stopić w garnuszku, następnie wymieszać z herbatnikami. Ciasteczkową masę wysypać na spód blaszki o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze wklepać w dno formy dociskając palcami. Schować do lodówki.
Warstwa kokosowa: Mleko, wiórki kokosowe i cukier umieścić w garnku, gotować kilka minut nieustannie mieszając, aż wiórki wchłoną płyn. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści. Zdjąć z palnika, a po wystudzeniu wmieszać jogurt naturalny. Kokosową masę wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, delikatnie wcisnąć je do kokosowej warstwy.
Warstwa śmietankowa z ricottą: Żelatynę zalać zimną wodą. Po chwili podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotowywać!), przestudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz ricottę, krótko zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę, energicznie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na brzoskwinie.
Wierzch ciasta posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wierzch ciasta posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
14 komentarzy
Ojej, przepiękne. No nic trzeba będzie przygotować 🙂 pozdrawiam serdecznie
Gorąco polecam! 🙂
Wygląda super! 🙂
Przepyszne ciasto,polecam wszystkim
Boże, te Twoje zdjęcia tak wyglądają, że nawet zjadłabym ciasto brzoskwiniowe, mimo że nie lubię tego owocu 😉
Bardzo mi miło! 🙂
Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia, dziekuja za kolejny pyszny przepis <3
🙂
musi być pyszne 😉
Koniecznie wypróbuj 😘
Wygląda tak puszyście, lekko i smacznie… 🙂
wygląda cudnie, aktualnie mam w lodówce mascarpone…czy mogę zastąpić serek ricotta?
Myślę, ze tak 🙂
Koniecznie muszę wypróbować na Wielkanoc. Ślinka sama cieknie!