7,7K
Rano zazwyczaj nie mamy na nic czasu, nie wspominając już, że trzeba by było przygotować śniadanie, II śniadanie no i lunch do pracy lub szkoły. Ten pudding z nasion chia robi się sam- a dokładnie w nocy, gdy my smacznie śpimy. Wieczorem wystarczy, że zalejemy magiczne nasionka szałwii hiszpańskiej mlekiem i do rana pozostawimy w lodówce. Śniadanie gotowe w kilka minut, bez porannego stresu! Ja podałam pudding z musem porzeczkowym, ale świetnie sprawdzą się również truskawkami, wiśnie, mango itp. Smacznego!
Składniki: (na 1 porcję)
1 szklanka mleka (250 ml)
40 g nasion chia (ok. 4 płaskie łyżki)
1 łyżka miodu + odrobina do porzeczek
1 łyżka miodu + odrobina do porzeczek
150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM
Nasiona chia, mleko i miód wymieszać w miseczce. Pozostawić na kuchennym blacie na 10 minut kilkukrotnie mieszając, by nie utworzyły się grudki. Schować do lodówki na noc (lub minimum 4 godziny).
RANO
Porzeczki zmiksować na puree, dosłodzić odrobiną miodu. Do jednej szklanki (lub dwóch mniejszych) nakładać naprzemiennie pudding chia i owocowy mus. Podawać od razu. Smacznego!
8 komentarzy
bardzo lubię robić puddingi z nasionami 🙂 jest to taki fajny dodatek i smakowy i wizualny
🙂
Pięknie wygląda i jest to bardzo satysfakcjonujący posiłek, nie tylko na diecie 🙂
to prawda! 🙂
dawno już nie robiłam puddingu chia. A mam jeszcze trochę nasion 🙂
Polecam!! ! 😉
Uwielbiam puddingi wszelkiego typu, z wiśniami brzmi pysznie 🙂
[…] Do tej pory nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) zalewałam mlekiem. Na przykład tak jak w tym puddingu. Szukając jednak ciekawej wariacji, kolejnego pysznego sposobu na chia, pomyślałam: […]