Do tej pory nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) zalewałam mlekiem. Na przykład tak jak w tym puddingu. Szukając jednak ciekawej wariacji, kolejnego pysznego sposobu na chia, pomyślałam: “Dlaczego by tak nie zalać tych nasion sokiem?!”. Następnego dnia zabrałam się do roboty. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Nie ukrywam, pudding chia na soku pomarańczowym jest przepyszny- kwaskowaty, orzeźwiający, całkowicie inny niż ten na mleku. Ma jednak jedną wadę, mianowicie kolor, który nie zachęca ;). Dla mnie to jednak nie problem! Połączyłam go z białym naturalnym serkiem i powstał kolejny zdrowy smakołyk. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
- 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego 100%
- 3 kopiaste łyżki nasion chia (40 g)
- 2 łyżki miodu
- 200 g białego serka naturalnego (mielonego)
- 1 pomarańcza
- świeża mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Nasiona chia przesypać do miseczki, zalać sokiem pomarańczowym, dodać również łyżkę miodu i wymieszać (resztę miodu wykorzystamy do serka). Odstawić na bok na 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Po tym czasie przykryć miseczkę folią spożywczą lub talerzykiem i schować do lodówki na całą noc (lub na minimum 4 godziny). Najlepiej zalać nasiona wieczorem tak, by rano delektować się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Biały serek wymieszać z łyżką miodu. Pomarańczę obrać ze skórki oraz błonek.
Do dwóch szklanek lub miseczek nałożyć serek, na niego pudding chia, a następnie cząstki pomarańczy. Udekorować świeżą miętą. Smacznego!
2 komentarze
Bardzo zaintrygował, a raczej zaciekawił mnie ten przepis. Będzie trzeba wypróbować. Jeśli można wiedzieć gdzie można nabyć "Nasiona Chia".
Z Góry Dziękuję i Pozdrawiam
Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, większych supermarketach (np. Auchan, Intermarche) lub przez internet 🙂