6,3K
Czekolada znana jest od wieków. Trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Jest podstawą wielu deserów, ciast, jest po prostu niezastąpiona w kuchni! Uwielbiam ją za jej ogromny wachlarz zastosowań. Spoglądając jednak trzeźwym okiem, ten produkt jest słodyczem, kalorycznym, słodkim słodyczem ;). Jedynie gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest dla nas zalecana- dodaje energii, pomaga w myśleniu, a dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dzisiaj sposób na domową zdrową wersję ciemnej czekolady. Jak dla mnie fenomenalną! Ja wzbogaciłam ją o fistaszki- lubię, gdy coś chrupie mi pod zębami. Polecam!
Składniki:
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego
20 g naturalnego kakao
100 g oleju kokosowego
20 g fistaszków, migdałów lub innych orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko z cukrem trzcinowym podgrzać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do słodkiego mleka dodać kakao oraz olej kokosowy. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią i połączą. Czekoladową mieszankę odstawić do wystudzenia.
Głęboki talerz lub jakiś inny spodek wyłożyć folią spożywczą. Po wystudzeniu wyraźnie gęstniejącą masę czekoladą wylać na folię. Wierzch posypać posiekanymi fistaszkami, migdałami lub innymi orzechami. Czekoladę schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.
Po tym czasie nasza fit ciemna czekolada jest gotowa. Pamiętajcie, by przechowywać ją w lodówce, gdyż w przeciwieństwie do sklepowej- ta szybko się topi (jest na oleju kokosowym). Smacznego!
3 komentarze
wow warte spróbowania,a czym można zastąpić olej kokosowy
Jest tu niezbędny 🙂
Moje pytanie czy tego oleju tu nie jest za dużo ??