Sprawdzony przepis na wyjątkową szarlotkę! Robiłam ją już kilka razy i zawsze wychodzi idealna. Półkruche ciasto, aromatyczne jabłka (w kostce lub w postaci plasterķów), delikatna jak chmurka beza i chrupiąca kratka na górze. Ciasto na każdą porę dnia i roku. Polecam!
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 22-23 cm)
Ciasto półkruche:
- 120 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka (białka pozostawić do bezy)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto półkruche: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać ze śmietaną. Do miski przesiać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka z cukrem i śmietaną. Całość szybko wyrobić rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2/3 schłodzonego ciasta półkruchego wyłożyć na spód formy o średnicy 22-23 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub wyłożyć dno papierem do pieczenia). Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu z dodatkiem cukrów i cynamonu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pociąć w długie paski.
Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać szpatułką.
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch rozprowadzić ubitą pianę z białek. Na górze umieścić paski ciasta, które ułożyć w kratkę.
Szarlotkę piec w 180 st.C przez ok. 30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a wierzch ciasta będzie złocisty. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem. Smacznego!
Źródło inspiracji: klik
14 komentarzy
Ach gdyby nie to ze nie jem cukru ani slodkich rzeczy to chetnie bym zrobila 😉
Cudownie wygląda zrobię napewno 😍😍
witam podczas wyrabiania ciasta strasznie mi sie kleilo do rak, i takie zapakowalam w folie spozywcza czy pani tez takie miala ciasto?
Nie, ciasto nie powinno się kleić. Proszę dosypać odrobiny mąki i dobrze schłodzić w lodówce.
Czy ilość mąki została prawidłowo odważona? 🙂
tak mąke dobrze odwazylam ,wyłozylam takim ciastem forme, juz upieklam stygnie,jedyne co zapommnialam posypac spod bułka tarta i niewiem czy spod nie zamokł, ale mysle ze bedzie pyszne, tylko ja robiłam z wieksza ilościa jabłek, 4 to za mało dla mnie 🙂
juz próbowalam przepyszne 🙂
To się cieszę! Smacznego 🙂
po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika, czy zostawić w nim do wystygnięcia aby beza zbytnio nie opadła? 🙂
Mozna studzić przy otwartym piekarniku, choć ja wyjmuję od razu i nic się nie dzieje 🙂 Dużo zależy od naszego piekarnika- każdy piecze inaczej.
Da radę bez śmietany?
Tak 🙂
A jeśli ciasto by się kruszyło (byłoby za suche) można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym lub mlekiem. Pozdrawiam!
Robiłam w ostanią sobotę na urodzinki dziecka…Szarlotka pyszna!!!!!!!!!!!!!!!Ma tylko jedną wadę …zbyt szybko znika z talerza:-)
SUPER PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!DZIĘKUJĘ
Baardzo się cieszę! 🙂
Zamias maki ziemniaczanej lepiej dodac 1 lyzeczke soku z cytryny