4,K
Przekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :).
Składniki:
1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego*
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
100 g orzechów włoskich
1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego*
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać, wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
Orzechy włoskie drobno posiekać.
Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś jak rogi barana :)).
Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś jak rogi barana :)).
Ostrym nożem pokroić roladę w plasterki o szerokości ok. 1 cm. Palmiery umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
* ciasto francuskie można przygotować samemu. Pisałam o tym tutaj.
* ciasto francuskie można przygotować samemu. Pisałam o tym tutaj.
Inspiracja: klik
2 komentarze
Hmmm, nie rozumiem. Przepis kuszący, lecz troche nie jasno napisany. Umieszczamy czekoladę i orzechy na cieście i zawijamy, a dopiero potem kroimy? Tak wynika z przepisu, nie wiem jak to zrobić.
Po wysmarowaniu ciasta czekoladą i obsypaniem orzechami zwijamy w roladę, ale z dwóch stron. Roladki spotykają się w połowie i dopiero wtedy kroimy w plasterki 😉