Chleb raczej z gatunku tych lekkich i puszystych, o gąbczastym miąższu z niewielkimi dziurkami. Do tostów jest znakomity, do kanapek jeszcze lepszy. Przyjemny w przygotowaniu, klasycznie na rozczynie ze świeżych drożdży. Udanych wypieków!
Składniki: (na 1 bochenek chleba)
Rozczyn:
25 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
50 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
250 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
300 g mąki orkiszowej graham typ 1850
150 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
odrobina masła i mąki orkiszowej graham do przygotowania keksówki
woda do spryskania chlebka
2 łyżki otrębów orkiszowych do posypania
Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać mąkę pszenną i cukier, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut. Drożdże powinny zacząć pracować. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
Ciasto właściwe: Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypywać ciasto mąką- nie za dużo! Proces wyrabiania ciasta powinien trwać około 7-10 minut. Ciasto musi być elastyczne i sprężyste. Można wyrabiać ręcznie- potrwa to nieco dłużej.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 45-60 minut, aż podwoi swoją objętość (powinno urosnąć po same brzegi miski). Najlepiej, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było stosunkowo ciepłe i bez przeciągów.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, by je odgazować i włożyć do keksówki o wymiarach 20×10 cm wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej odrobiną mąki orkiszowej graham. Chlebek w keksówce o powyższych rozmiarach wychodzi bardzo wysoki (patrz zdjęcia), więc spokojnie można użyć nieco większej formy. Chleb pozostawić do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bochenek spryskać wodą i posypać orkiszowymi otrębami. Piec przez około 35 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia.
Po upieczeniu studzić na kratce bez formy. Kroić, gdy chlebek wystygnie. Smacznego!
6 komentarzy
Super smaczny chleb! Polecam ten przepis!
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam!
Można czymś zastąpić keksówkę? Naczynie żaroodporne się nada?
Jasne, może być naczynie żaroodporne☺️
Dobry chlebek tostowy
Witam. Chlebek wygląda przepysznie dlatego chętnie skorzystam z przepisu, ale czy mogę użyć mąkę orkiszowa nie graham, ale zwykła ? Pozdrawiam