3,7K
Pszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci polubią nasiona lnu, którym właściwości zdrowotnych nie brakuje!
Składniki: (na ok. 10 małych bułeczek)
Składniki: (na ok. 10 małych bułeczek)
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej razowej typ 2000
60 g siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 szkl ciepłego mleka
1/2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
odrobina wody do zamoczenia bułeczek
siemię lniane do obtoczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w połowie ilości mleka wsypując na koniec 80 g mąki pszennej. Dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do „ruszenia drożdży”.
Mąkę żytnią razową, resztę mąki pszennej, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (po około 75 g). Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, zanurzyć ją z jednej strony w wodzie i obtoczyć w siemieniu lnianym. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30-40 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i przenieść na kratce w celu przestudzenia. Smacznego!
1 komentarz
wspaniałe! pięknie wyrosły 🙂